• EM-mästare. Olivia Nordström vann EM-guld i fullkontaktskarate, men är ännu inte med i landslaget. Nu är det solklara målet för 14-åringen från Landvetter KK att ta sig dit.
  • Bild: Adam Andersson
    EM-mästare. Olivia Nordström vann EM-guld i fullkontaktskarate, men är ännu inte med i landslaget. Nu är det solklara målet för 14-åringen från Landvetter KK att ta sig dit.
  • Bild: Privat

Olivia Nordström är bäst i Europa

Karate

Hon fick kvala för att över huvudtaget få vara med i EM på hemmaplan. Sedan gick hon hela vägen. Nu siktar Europamästaren i fullkontaktskarate Olivia Nordström, 14, på att ta den efterlängtade platsen i landslaget.

När Härryda-Postens utsände kliver in genom dörren till Landvetter Kyokushin Karates träningslokal är det sen måndagseftermiddag och ett gäng medlemmar från klubben ska precis sätta i gång med sin träning. För en av Landvetter KK:s stora framtidsnamn är det dock träningsledigt, men hon är ändå på plats tillsammans med den minst sagt ståtliga pokalen från EM i Göteborg. En pokal som hon för inte alltför längesedan knappt vågade drömma om att ha vid sin sida.

I och med att Olivia Nordström inte tillhör den svenska landslagstruppen tvingades hon kvala för att få delta på det europeiska mästerskapet i Lisebergshallen i Göteborg. Uttagningen tog plats hos hennes hemmaklubb dryga månaden före EM och 14-åringen hade allt fokus på att få tävla i mästerskapet.

– De var och kollade på oss och såg om vi kunde försvara oss tillräckligt bra och om vi var tillräckligt fysiskt tränade för att få vara med. Sedan fick vi svaret och det var en häftig känsla att få veta att man skulle få tävla i EM, säger Olivia Nordström.

Känsloladdat

Därefter följde stenhård träning och noggranna förberedelser för att vara så bra som möjligt när det väl var dags. När dagen kom var det en helt annan känsla än inför hennes tidigare tävlingar.

– Det var väldigt nervöst. Det var mäktigt att komma in där. Man såg på alla som skulle tävla att det var en helt annan spänning än det brukar vara, säger Nordström som för egen del är van att brottas med nerverna inför tävlingssammanhang även om det var värre än vanligt den här gången.

– Jag är en sådan som blir nervös. Jag försöker lyssna på musik, prata med andra människor och försöker att inte tänka så mycket på tävlingen förrän det är några minuter kvar. Då slår jag på ordentligt och taggar till.

Efter lottningen blev Nordström seedad så pass högt att hon gick direkt till semifinalmatchen. Där väntade en motståndare från Ungern som Nordström aldrig stött på innan i sin karriär och det skulle bli en jämn fight. En enormt jämn fight.

Matchen slutade oavgjort efter de två första minuterna. Drabbningen fick fortgå i ytterligare två minuter som också slutade oavgjort. Det krävdes då ytterligare en omgång och därefter tvingades domarna ta ett beslut om vem som stod som vinnare. Valet föll på Olivia Nordström.

– Det var jobbigt att gå en så långt match, men det var väldigt kul. Jag började gråta av glädje när jag såg att jag vann och insåg att jag skulle få tävla i en EM-final.

Stöd på läktaren

Finalplatsen skapade uppmärksamhet. Med mästerskapet i Göteborg hade Nordström familjen, vänner och många lagkamrater på plats och nu samlades alla för att stötta henne i finalmatchen som skulle gå mot en svensk tjej som hon träffat på tidigare tävlingar. Kanske var det en nyckel till att matchen gick som den gick.

Olivia Nordström inledde nämligen väldigt aggressivt och fick tidigt i matchen in en spark på insidan av sin motståndares ben.

– Man ser på motståndarna när man träffat. Antingen rycker det i ögonen eller så går de inte fram med det benet som man träffat. Då vet man att de har ont och då gäller det att gå på hårt där så att motståndaren till slut ger sig. Jag såg att hon fick ont i benet och min tränare och folk på läktaren ropade åt mig att jag skulle gå på samma ben igen, säger Nordström.

Efter 30 sekunder fick hon in ytterligare en stenhård spark och den skulle bli matchvinnande. Den skulle ge henne guldet och göra henne bäst i Europa.

– Man kände och hörde alla som hejade på en i arenan och det kom mycket glädjetårar. Det var väldigt mäktigt. Det går inte att jämföra med någonting annat jag varit med om, säger Nordström.

EM-guldet är det största Olivia Nordström fått uppleva så här långt i sin karriär. En karriär som trots hennes ringa ålder startade för ganska många år sedan. Det var hennes pappa som såg att sporten fanns i Landvetter och att man fick prova i tre dagar. Sedan dess har Nordström varit fast för karate.

”Ganska ovanligt”

– Det är klart att man sticker ut lite när man kommer ny till en klass och alla håller på med fotboll eller innebandy och man själv håller på med kampsport. Det är ingenting som någon tror att man brukar göra. Jag tror att det är ganska ovanligt. Men så länge det är roligt så kommer jag fortsätta och tycker att det är kul. Speciellt att vara ute och tävla.

Just det faktumet att det inte är helt vanligt gör också att Olivia Nordström inte har speciellt lätt att hitta träningskamrater i hennes egen ålder. I Landvetter KK får hon träna med killarna, papporna till andra i klubben och de som är betydligt äldre än henne själv.

– Det är klart att det är lite synd att man inte får möta samma motstånd på träningarna som man sedan ställs mot på tävlingarna. Samtidigt är det kanske lite fördel för mig, för de jag tränar med låter mig verkligen slå fullt ut. Jag vet när jag kommer till matcherna att jag slår hårt. Skulle det komma in någon ny tjej till klubben som jag skulle träna med skulle jag få hålla igen lite.

Tummarna tar stryk

I fullkontaktskarate och Nordströms ålder är det tillåtet med slag och sparkar mot benen och kroppen. Man får också toucha huvudet även om slagen inte får riktas mot huvudet. De tävlar både med benskydd, handskar, hjälm och tandskydd och är så här långt, åtminstone för Olivia Nordströms del, ganska fritt från skador. Det är framför allt tummarna som fått sig några omgångar när slagen träffat lite fel.

– Det händer alla, men jag har aldrig blivit så skadad att jag varit borta i månader och det hoppas jag att jag slipper också.

Så småningom kommer det däremot bli hårdare. När hon fyllt 18 år så tävlar man utan hjälm och direkta knockouter förekommer.

– Det är ju nästa steg och något som kommer göra att det blir lite extra nervöst. Då vet man att man måste skydda huvudet. Ibland ser man på tävlingar att det går illa för vissa, men man vet att det är nästa steg att hjälmen åker. Samtidigt så lägger man hälften av träningen på att lära sig att försvara sig, säger Nordström och fortsätter:

– Man tränar mycket på att ta emot smällar också. Vi jobbar väldigt mycket med andningen och ju mer du tränar desto mer kan du ta, men det är mycket att tänka på.

Vill till landslaget

Närmast väntar en tävling i Gävle för den nyblivne Europamästaren. Annars handlar det mest om att fortsätta att utvecklas och träna så hårt som möjligt för att nå hennes stora mål – att ta en plats i landslaget.

– Det är det jag siktar mot och det är drömmen att vara med där. Jag hoppas att det fortsätter gå framåt.

Skulle du säga att du är driven och målinriktad?

– Ja, det är jag. Kanske lite för mycket så att jag sätter för mycket press på mig ibland, men jag siktar högt. Ibland får jag höra på tävlingar att jag sätter för hård press på mig och det jobbar jag med, men det är något jag alltid gjort. Även inom skolan. Det är sådan jag är som person, säger Olivia Nordström.

  • Adam Andersson031-98 50 67