• Bild: JENNY FÖRANDER
    ETT BRA SAMTALSKLIMAT. Det är Roger Nordmans uppgift att skapa som ordförande i kommunfullmäktige.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Roger har tagit över ordförandeklubban

Profilen

Det var intresset för energi- och miljöfrågor som fick Roger Nordman (M) att ta steget in i politiken.
Nu efterträder han Maria Kornevik-Jakobsson (C) som ordförande i kommunfullmäktige.

Den just påbörjade mandatperioden är Roger Nordmans tredje i kommunfullmäktige. Under förra mandatperioden var han vice ordförande så han har en god inblick i vad uppdraget innebär.

– Min uppgift är att hålla ihop fullmäktige och se till att det blir ett bra arbetsklimat, det tycker jag är viktigt. Jag ska se till att alla hörs och att beslut blir tagna, säger Roger.

Och se till att ledamöterna inte pratar för länge?

– Nja, man får faktiskt prata hur länge man vill, men man ska försöka att hålla det sakligt och hålla sig till ämnet. Det ska handla om sådant som vi själva kan styra över. I och med att alla är mer eller mindre fritidspolitiker kan det ibland vara svårt att skilja på vad man ska prata om i KF och inte. Mycket av det som är rikspolitik kommer ju ned till oss också, som frågor kring skola, omsorg och flyktingpolitik.

Kommer du att få lägga mycket mer tid på politiken nu?

– Det får vi se, lite mer tid blir det nog. Som fullmäktiges ordförande får jag sitta med på kommunstyrelsens möten och lyssna men jag får inte uttala mig. Jag kommer ju att läsa in mig på samma saker som tidigare, men det blir en del andra uppdrag. I helgen fick jag sätta spaden i jorden för Landvetter ridsällskaps nya klubbhus, men sånt är ju bara kul. Mycket politiskt arbete görs på kvällarna men det här är mitt intresse, jag spelar inte fotboll eller innebandy vilket jag kanske borde göra.

Jobbar med miljöfrågor

Roger Nordman är utbildad civilingenjör och har forskat på Chalmers. Nu jobbar han som sektionschef inom resurs­effektivitet på Rise, Research Institutes of Sweden, i Göteborg. Engagemanget för energi- och miljöfrågor fick honom att börja engagera sig politiskt, men han brinner även för utbildnings- och näringslivsfrågor.

– När barnen gick i förskola och skola blev man ju intresserad av det. Sedan har jag alltid brunnit för att få fart på näringslivet, Härryda har ju ett fantastiskt läge mellan Borås och Göteborg, vi har en flygplats och fantastisk natur. Det skulle gå att göra mer för att utveckla Härryda som besöksort.

Hur kommer det att märkas att du har tagit över som ordförande i KF?

– Jag tror att jag har en bra förmåga att skapa en lugn och sansad stämning. Det är bra att ha ett bra samtalsklimat, mat behöver inte gilla vad folk säger men man måste försöka lägga band på sig. Min roll är att se till att alla kommer till tals.

Vill använda tekniken

En annan fråga som ligger Roger Nordman varmt om hjärtat är digitaliseringen av kommunfullmäktige. I nuläget är det Roger och hans kollegor i presidiet som håller reda på vem som räcker upp handen och ska skrivas in i talarlistan, men med modern utrustning kan allt ske automatiskt genom att ledamöterna trycker på knappar.

Han tycker också att det är viktigt att få fler människor politiskt aktiva.

– Det är aldrig fel att det är fler som är med i diskussionerna.

Var det många som dök upp när det var allmänhetens frågestund på KF härom veckan?

– Nej, det var ingen som kom. Det är lite tråkigt att folk inte kommer när vi bjuder in allmänheten, det hade varit roligt att få till mer engagemang.

Hur ser du på Härryda kommuns utveckling?

– Jag är en sådan som gillar att sätta upp mål om att vi ska bli bäst i Sverige på det ena och det andra; att vi ska ha Sveriges bästa skola, bästa näringslivsklimatet. Det är för att vi ska ha en hög ambitionsnivå och något att jobba emot. I framtiden ser jag också pendeltågstrafik mellan Göteborg och Borås, jag har själv jobbat i Borås och livet på riksväg 40 är inte det roligaste. En annan fråga som är jätteviktig att ta tag i är barns, inte minst unga flickors, psykiska ohälsa. Sedan har vi satt igång ett visionsarbete där vi vill lyfta in medborgarna i ett tidigt skede och få en dialog om vad Härryda är för något och vart vi är på väg. Vi ska göra stadsbildsvisioner för alla orterna i kommunen där vi vill få in medborgarnas perspektiv. Alla kan inte få som de vill men alla ska känna att de blir hörda.

Har du några andra intressen än politik?

– Att snickra på huset och fiska hummer i Kungshamn med farsan. Jag gillar att spela brädspel, spelar en del schack på nätet och strategispel som Risk och Go. Att umgås med familjen, läsa och kolla på film. Jag läser mycket om historia.