Två döda i olycka på riksväg 40

Allmänt

LANDVETTER: En lastbil fick under lördagen sladd och kom över på fel sida mitträcket på riksväg 40 i höjd med Landvetter. Lastbilen krockade med en mötande personbil.
En man och en kvinna som färdades i personbilen blev så illa skadade att deras liv inte gick att rädda.

Larmet om olyckan kom in vid 13-tiden på lör­dagen. Av oklar anledning ska en lastbil på väg mot Borås ha fått sladd och kört genom mitträcket i höjd med Bårhultsmotet längs riksväg 40 strax väster om Landvetter.

Frontalkrock

Lastbilen krockade med en personbil som kom körande i motsatt riktning. Flera ambulanser skickades till platsen och enligt de första uppgifterna från polisen var skadeläget allvarligt.

Vid 19-tiden meddelade Johan Ljung, vakthavande befäl vid polisens ledningscentral att två personer som färdades i personbilen hade avlidit.

Två avled

Enligt polisen handlar det om två vuxna personer, en man och en kvinna, hemmahörande i Marks kommun. Parets åttaåriga dotter som satt i baksätet överlevde krocken med lindriga skador.

Även två personer som färdades i lastbilen kördes till sjukhus i ambulans, skade­läget för dem är i nuläget oklart.

Ytterligare en personbil var inblandad i olyckan. Den bilen ska också ha kört i riktning mot Göteborg då olyckan inträffade men enligt uppgift från polisen har inga personer skadats i den bilen.

Lastbilen låg efter olyckan tvärs över riksväg 40 i riktning mot Göteborg och ett stort räddningspådrag pågick under eftermid­dagen vid olycksplatsen. Räddningstjänsten fanns under flera timmar på plats med personal från räddningsstationerna i Mölndal, Hindås och Mölnlycke och en tungbärgare kallades till platsen för att lyfta lastbilen.

Trafiken på riksväg 40 i riktning mot Göteborg var avstängd under en längre period och trafiken leddes om via Landvettermotet.

Olyckan ska utredas

Trafikpolisen ska nu utreda vad som orsakade olyckan. En förundersökning om vårdslöshet i trafik har inletts för att underlätta utredningen men ingen är i nu­läget misstänkt för något brott.

Söker efter orsaken

De inblandade bilarna har tagits i beslag för att undersökas. I måndags stängdes riksväg 40 av under en kortare period för att polisen skulle kunna undersöka olycksplatsen.

Polisinspektör Andreas Gabrielsson sade under tisdagen till GP att lastbilens förare som är hemma­hörande i Jönköpings län fortfarande var för chockad efter olyckan för att kunna höras.

Trafikverket har efter olyckan fått kritik för att det är för dålig standard på mitträckena på ett flertal av landet större vägar, där­ibland riksväg 40. Enligt uppgifter till SVT ska det aktuella mitträcket stå emot fordon på 1 500 kilo. Lastbilen som var inblandad i olyckan väger nära 40 ton.