• Bilder: Adam Andersson
    Seger. Alicia Fylke och hennes Pixbo besegrade förra säsongens SM-finalister KAIS Mora. Fylke gjorde för övrigt 4–2-målet i matchen.
  • Lara Heini.
  • Denisa Ratajova.
  • Mia Karjalainen.
  • Laura Manninen.

Vann toppmötet för tionde raka segern

Innebandy

Hemmaseger mot toppkonkurrenten Mora, ett segertåg som fortsätter och en målvakt som spikade igen. Ändå menar Pixbotränaren Per Tjusberg att det finns mer att hämta.

Sviten är fortfarande intakt. Inte ens förra säsongens finallag KAIS Mora kunde sätta stopp för att Pixbo Wallenstam som nu inlett med tio raka segrar. Den här gången var det till stor del med hjälp av Lara Heini.

Den schweiziska målvakten värvades till Pixbo den här säsongen efter att Sara Hjorting bestämt sig för att avsluta sin karriär och 24-åringen hade onekligen stora skor att fylla, men har inte väntat med att ta plats.

– Jag tror tjejerna känner ett sådant jäkla lugn. Det har nog varit stressigt att Sara skulle sluta för man har vetat vad man haft bakåt i åtta-tio års tid. Nu skulle vi byta och man tänker lite vad som ska hända nu. Sedan kommer Lara och bara traskar in i Saras skor och gör det lika bra, säger Pixbotränaren Per Tjusberg.

Det var inte minst i den första perioden som Lara Heini kom upp med ett par riktigt stora räddningar även om båda gästernas mål kom just under de första 20 minuterna. Därefter fortsatte schweiziskan att agera strålande mellan stolparna och såg till att stänga igen för toppkonkurrenten med en insats som betydde mycket för henne.

– Det var skönt för mitt hjärta att få den här matchen. De senaste matcherna har jag inte varit speciellt bra så det var kul att få den här matchen. Det var en av de snabbaste matcherna jag någonsin spelat. Speciellt i början. Så jag fick verkligen vakna till, säger Lara Heini.

Vad var nyckeln för dig idag för att kunna stänga igen mot ett topplag som Mora?

– Att läsa spelet. De slår väldigt många krosspassningar och flippar in bollen mitten. Det var väldigt viktigt för mig att spela aggressivt när det behövdes, men ändå inte för aggressivt så att man gick bort sig när krosspassningarna kom, säger Heini.

Ställningen var 2–1 till Mora efter den första perioden, men det var i den andra som matchen skulle avgöras. Då vände nämligen hemmalaget 1–2 till 4–2 efter mål av Caroline Adelöw, Laura Manninen och Alicia Fylke.

– Vi har haft lite problem med andra perioden i tidigare matcher, men nu gör vi det verkligen bra, säger Laura Manninen som beskriver sitt mål så här:

– Eliska (Krupnova) fick bollen i hörnet och spelade den hem till (Caroline) Adelöw. Hon flyttade den till mig på en touch och när jag såg att ingen stod i vägen och täckte så sköt jag och den gick in.

Mora gjorde vad man kunde i den tredje perioden för att äta sig ikapp igen, men det var aldrig riktigt nära. Pixbo hade kontroll på händelserna och kunde till slut vinna matchen med 4–2. Trots det menar Pixbotränaren Per Tjusberg att det finns mer att hämta.

– Jag stör mig lite på att vi inte riktigt kommer upp i prestationen som individer idag. Det är lite bolltapp och sådant och det är synd. Tjejerna är värda att få prestera bättre, men som lag är det väldigt bra att vi vinner ändå. Vi gör en halvdan match som individer och vinner ändå mot ett bra Mora, säger Per Tjusberg.

Vad säger det om er att ni kan slå Mora när ni inte presterar på topp?

– Det är sjukt häftigt. Vår lägstanivå väldigt fin. När det blir jobbigt förlorar vi en period med 2–1 istället för 5–1. Vi vet hur vi ska vinna matcher, säger Per Tjusberg.

  • Adam Andersson031-98 50 67