• Bild: JENNY FÖRANDER
    TRIVS. Väntan på att få uppehållstillstånd var tuff, men sedan familjen kom till Mölnlycke har allt blivit bättre. Nu vill Rami Alali skapa en bra framtid för sig och sin familj i Sverige.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    PÅ JOBBET. Rami Alali har fått ett vikariat på Göteborg Energi.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Vill skapa en framtid i sitt nya hemland

Mölnlycke

Det är inte lätt men det gäller att försöka, försöka, försöka. Det säger Rami Alali som efter drygt tre år i Sverige har fått in en fot på arbetsmarknaden.
Nu drömmer han om att leva som alla andra i sitt nya hemland.

– Första året tänkte vi fortfarande på att någon gång kunna återvända till Syrien, men nu är vi hundra procent fokuserade på att skapa ett liv här – att få ett bra jobb, att barnen ska få en bra utbildning och att göra allt som alla andra människor gör, säger Rami.

Rami och hans fru lämnade Syrien 2011. Tanken var att stanna i närområdet och försöka få ett jobb i väntan på att kriget skulle ta slut. 2015 befann de sig i Turkiet och insåg att det inte fanns någon ände på striderna.

– Då kunde vi inte vänta längre, vi ville hitta en plats där vi kunde bygga ett nytt liv, säger Rami.

En bror i Sverige

När de lämnade Turkiet visste de inte var i världen de skulle hamna, men eftersom hans fru Hadils bror redan bodde i Sverige kändes det naturligt att söka sig hit.

– Han hade berättat om hur det var i Sverige så vi visste lite mer om hur det funkar här.

Några månader innan den stora flyktingvågen hösten 2015 kom Rami och Hadil och sonen Karim som då var tre år till ett flyktingboende på Orust. Det första året var kämpigt. Allt var nytt, det förstod inte språket och det enda de kunde göra var att vänta och hoppas att de skulle få stanna i Sverige.

Fick vänta i ett år

Efter ett års väntan fick de beskedet att de fick permanent uppehållstillstånd.

– Vi blev jätteglada, allt börjar när man får uppehållstillstånd. Då kunde vi börja leva vårt liv, säger Rami.

I december 2016 fick familjen, som då utökats med minstingen Adam som nu är 2,5 år, en lägenhet på Säteriet i Mölnlycke och Rami började studera svenska på SFI (Svenska för invandrare).

– Allt kändes bättre när vi kom till Härryda och det gick att börja planera för framtiden.

Utbildad ingenjör

Efter ett halvår på SFI anmälde han sig till Korta vägen, en utbildning för utländska akademiker som syftar till att göra dem redo för den svenska arbetsmarknaden. I hemlandet jobbade Rami som mekanikingenjör i en cementfabrik.

– Vi fick öva svenska, att skriva CV och förbereda oss för att hitta en praktikplats, berättar Rami.

Han skickade sitt CV till tio olika företag, blev kallad på tre intervjuer och fick sedan fyra månaders praktik på ­Göteborgs Energi.

På praktikplatsen hade han en handledare som hjälpte honom att komma på en intervju till ett halvårs vikariat inom bolaget. Han fick jobbet som nu har förlängts fram till mars nästa år.

– Det var min handledare som öppnade dörren för mig och gav mig den här chansen. Jag har bra kontakt med chefen och kollegorna på jobbet och har fått erfarenhet som gör att jag har bättre chans att få jobb nu, säger Rami.

Vad är den största svårigheten med att etablera sig i ett nytt land?

– Det är språket. På min första praktik på Orust pratade jag bara engelska men när jag kom till Göteborg energi använde jag svenska. Om man varken kan engelska eller svenska är det svårt. Det tar också lite tid att förstå en ny kultur, alla kulturer har sina koder. Om ni skulle flytta till Syrien skulle ni vara chockade de första ett-två åren men om man vill bo där så anpassar man sig. Jag och min fru har förändrats mycket sedan vi kom hit, det finns saker i vår gamla kultur som vi inte accepterar längre. Det är bra att det är så, vi hoppas ju att vi ska bo här.

Hade tålamod

Rami poängterar också betydelsen av att ha någon som hjälper till för att öppna en dörr till arbetsmarknaden.

– Att få en praktikplats är en bra chans, men en bekant hade en handledare som var väldigt upptagen, han lärde sig inte så mycket. I början på min praktik ställde jag hundra frågor varje dag och de hade tålamod med mig.

Har du något tips till andra i din situation?

– Det är inte lätt att komma in på arbetsmarknaden men man måste försöka. Det gäller att hitta en person som kan hjälpa till. I Göteborg finns det många aktiviteter, som Jobbsprånget och öppet hus där man kan träffa arbetsgivare. Man måste försöka, försöka, försöka.

Rami och Hadil kommer från storstaden Damaskus och den första tiden på Orust tyckte de att det kändes ­konstigt att det var så lite folk. Även på den punkten har de vant sig.

– Nu när man åker in till Göteborg reagerar man på att det är så mycket folk. Jag vill kunna välja att besöka en storstad men vill hellre bo lite utanför, säger Rami.

Familjen trivs på Säteriet.

– Vi har fem minuter till skola och förskola, det finns lekplats och de som bor i området är jättesnälla. Vår son går i gymnastik och på körlek i kulturhuset.

Har ni lärt känna några svenska vänner?

– Det är en del föräldrar till barnens kompisar och vi har jättesnälla grannar. Det är okej, men det är inte så lätt. Jag förstår att det är så, man kan bli rädd när något är lite annorlunda, säger Rami.

Hur ser du på framtiden?

– Jag vill ha ett bra, stabilt jobb, en bra utbildning till mina barn, bra semestrar. Att min fru ska hitta ett jobb när hon är klar med SFI. Jag försöker att inte tänka så mycket på mitt hemland eller se på nyheter därifrån, det gör mig bara ledsen. I stället fokuserar vi hundra procent på att skapa en bra framtid i Sverige.