• Bilder: Adam Andersson
    Framgångsrik tränare. Andrea Dohány (till höger) har tagit såväl Team Surprise som singelåkaren Anita Östlund till internationell toppnivå. Nu hoppas hon få starta nya resor för Landvetter KK:s unga åkare.
  • Anita Östlund.

”Att få se hela resan är det absolut roligaste”

Konståkning

Det har gått drygt två månader sedan beslutet att lägga ned ett av världens bästa synkrolag, Team Surprise, fattades. Men förutsättningar för en framgångsrik synkro-framtid i Landvetter finns. Härryda-Posten har träffat Landvetter KK:s tränare och grundaren av Team Surprise, Andrea Dohány.

Ett tiotal väldigt unga konståkare i Landvetter KK tränar på ena sidan av isen. På den andra slipar klubbens superstjärna Anita Östlund på detaljerna inför kommande tävlingar. Gemensamt är att de tränas av Andrea Dohány.

Mölnlyckebon har både en lång och framgångsrik tränarkarriär på meritlistan och de senaste mästerskapsmedaljerna på seniornivå kom med synkrolaget Team Surprise.

Det var den 3 oktober som beskedet kom och briserade som en bomb konståkningssverige. Efter sin 35-åriga existens, många år som det svenska landslaget, VM-guld och pallplats på VM i Sverige senast, skulle Team Surprise läggas ned.

– Det är lite blandade känslor. På ett sätt gör det ont att Team Surprise inte finns, men på ett sätt känns det ganska bra för att jag tror att det var tid för det. Sporten går inte åt det hållet som vi har försökt driva den med svårare grejer och att det ska bli mer sport. Nu känns det som att sporten gått tillbaka 20 år.

På vilket sätt?

– Reglerna. Det är begränsat vad du kan göra med regler. Nu gör man likadant som man gjorde för 20 år sedan med lite variation som inte känns intressant. Då känns det ganska bra att man inte behöver fajtas med det här mer, säger Andrea Dohány.

Konståkningstränaren berättar att kampen mot regelverken och de beslutande organen har förts så länge Team Surprise existerat. Landvetterlaget har hela tiden velat se en utveckling av sporten och ta den till nästa nivå, men känt att man ständigt motarbetats.

”Förbjudet element”

– Det har fungerat så att så fort vi kommit på någonting nytt eller någonting svårare så har det varit ett förbjudet element året efter. Fem år senare har det varit ett obligatoriskt element på högsta nivå. Det tar sin tid hela tiden, säger Dohány.

Du har trots allt grundat Team Surprise. Hur var det för dig att ta beslutet att lägga ned?

– Det var verkligen inte lätt och det gick inte från en dag till en annan. Det har tagit flera år innan man har kommit fram till att det är definitivt.

Sedan det offentliggjordes att Team Surprise skulle sluta med sin verksamhet har meddelanden och respons strömmat in till Andrea Dohány. En respons som nästan blivit överväldigande för konst­åkningstränaren.

”Många vi inspirerat”

– Nu får man veta vad världen tycker om Team Surprise. Man skriver inte varje dag och så mycket om det här (synkro), men när vi tagit det här beslutet så har det kommit hundratals eller tusentals mail och meddelanden. Folk skriver att de saknar oss och undrar vem som ska föra sporten vidare. Det är många människor i världen vi inspirerat och som redan saknar Team Surprise. Man visste innan hur mycket vi betytt, men nu får man bekräftelse på det.

Vad betyder det för dig att få den här bekräftelsen?

– Det känns jättebra. Vi har haft en fantastisk resa med Team Surprise och jag är väldigt glad att jag kunde vara med på den och att få påverka så många människors liv. Nu kommer också gamla ”Surprisare” och berättar vad laget betytt för dem och hur mycket de lärt sig som de kan använda i livet, säger Dohány.

Trots nedläggningen av världslaget i synkro så har inte alla lämnat konståkningen i Landvetter. Dohány tränar med tio-tolv åkare från laget som både kommer att hålla i uppvisningar, men också jobba mot att bli tränare och därigenom också utveckla de yngre åkarna i klubben.

Mot OS 2026

Redan nu har Landvetter KK en väldigt ung grupp konståkare som tränar en hel del synkro ihop med tidigare Surprise-medlemmar och Dohány själv. Nu hoppas man på att få se en utveckling inom sporten och att man fram tills dess ska kunna skapa ett nytt lag i föreningen.

– En annan orsak till att vi lade ned Surprise är att synkro inte blev en OS-gren. Nästa gång det kan bli det är år 2026 och då hoppas jag verkligen att Stockholm får vinter-OS och att sporten kommer med. De som är nio-tio år idag har möjlighet att ha blivit ett bra lag tills dess. Det är det som är målsättningen och jag hoppas att det är våra ”Surprisare” som kör vidare med dem, säger Dohány.

Hur känner du kring utvecklingen av konståkningen i Landvetter KK?

– Det går definitivt inte bakåt, men det är klart att det är annorlunda. Det blir skillnad när det inte finns ett lag med vuxna världsåkare utan nu är det mer unga åkare. Vi börjar bygga igen från skridskoskolan och uppåt.

Hur trivs du med att träna yngre åkare jämfört med seniorer?

– Jag trivs jättebra med det. Jag har alltid tyckt att träna små barn varit det roligaste. Att köra från när de är små och hela vägen upp och att få se hela resan är det absolut roligaste.

SM väntar

Men Landvetter KK och inte minst Andrea Dohány har trots allt inte bara barn i föreningen utan fortfarande en riktig världsåkare under sina vingar. Anita Östlund är visserligen bara 17 år gammal, men har slagit igenom på den internationella scenen och fick inte minst representera Sverige i både OS och EM den gångna säsongen.

Mästerskapen blev inte riktigt vad Östlund hoppats på, men då har också det senaste året kantats av skade­problem. Nu har hon trots allt blivit kvitt smärtorna och Dohány hoppas att hon tillsammans med sin elitåkare ska kunna göra en riktigt bra säsong.

– Det ser bättre ut med skadorna och nu ser vi fram emot SM i mitten av december i Karlskrona . Det är då det avgörs hur fortsättningen av säsongen ser ut för henne med ett eventuellt EM och VM, säger Andrea Dohány.

  • Adam Andersson031-98 50 67