• Bild: JENNY FÖRANDER
  PÅ EGNA BEN. Moa Engdahl, Frida Hjorth och Filip Senger har flyttat in i tre av de sex lägenheterna i det nya gruppboendet Östra Backa i Landvetter.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  GLAD. Frida Hjorth ser fram emot att flytta in i sin nya lägenhet.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  PÅ PLATS. Maria Danstål, tillförordnad verksamhetschef, är nöjd över de nya lokalerna som kommunen har låtit bygga. "Det ser bara ut som ett schysst boende, det skriker inte "anpassat" när man kommer in", säger hon.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Lena Lager, chef för socialtjänsten, lämnade över en blomma och önskade lycka till.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  I CENTRUM. Frida Hjorth charmade både socialchefen Lena Lager och kommunalrådet Maria Kornevik Jakobsson.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Klipper banden för eget boende

Landvetter

I onsdags var det högtidlig invigning av det nyöppnade gruppboendet Östra Backa i Landvetter. De första brukarna har redan flyttat in och var på plats för att klippa bandet.

Frida Hjorth är uppspelt och glad. Till helgen ska hon flytta in i sin nya lägenhet i Östra Backa. Hennes bästa kompis Moa Engdahl flyttade in i en av de sex lägenheterna för några veckor sedan och nu kommer de att kunna umgås ännu mer.

– Nu kan vi titta på Idol och Mello tillsammans, ­säger Frida.

– Och jag har köpt Mamma Mia 2, säger Moa.

Hon är 20 år och flyttar hemifrån för första gången. Frida är 22 år och har bott i ett serviceboende i Mölnlycke i några år.

– Innan dess bodde jag hos mamma i Mölnlycke, men för tre år sedan sa jag att nu är det dags att se nya äventyr, säger Frida.

Gruppbostad passar bra

Hennes mamma Ulrica tycker att det nya boendet känns jättebra.

– Det är nytt och ett gruppboende passar Frida bättre än en servicebostad. Dessutom har hon vuxit upp i Landvetter, säger hon.

Filip Senger har bott på Östra Backa i tre veckor. Han är 29 år och har tidigare bott växelvis hemma och på korttidsboende.

– Vi har letat och väntat och nu kändes det rätt och lämpligt för honom att flytta, säger Filips mamma Birgitta Olsson Senger.

Hon tycker att flytten har gått förvånansvärt bra.

– Maria (Danstål, tf. verksamhetschef) är fantastisk, säger Birgitta.

Filip släpper inte Marias hand under hela invigningsceremonin då de tre boende får klippa bandet med var sin sax. Maria Kornevik ­Jakobsson, nyutnämnt kommunalråd med ansvar för välfärdsfrågor, håller tal och socialtjänstens chef Lena ­Lager lämnar över en blomma. När Claus Forum, affärsområdeschef på Humana som driver gruppbostaden, kallar de boende för ungdomar är Frida Hjorth snabb med att opponera sig.

– Vi är vuxna, rättar hon.

Drivs på entreprenad

Det är Härryda kommun som har låtit bygga boendet som Humana nu driver på entreprenad. Vid Stenbrottet i Mölnlycke har kommunen även ett nytt serviceboende som drivs på entreprenad av Attendo. Lena Lager poängterar att kraven är minst lika höga på de privatdrivna boendena som på de boenden som kommunen själv driver.

– Vi är inte konkurrenter. Tanken är att vi ska lära av varandra, säger hon.

I Härryda kommun bor ganska exakt hundra personer som har rätt till antingen serviceboende eller gruppbostad. I båda typerna av ­boende ska det gå att komma i kontakt med personal dygnet runt, men gruppbostaden är för dem som har ett större hjälpbehov. I Östra Backas gruppbostad har de boende egna kök i sina lägen­heter, men det finns också ett ­gemensamt kök och gemensamt vardagsrum.

– De boende ska leva ett så normalt liv som möjligt, tanken är att de ska kunna laga mat i sina egna lägenheter men vi kommer att laga gemensamma måltider eftersom det är något som har önskats. Vi stöttar dem så mycket som de behöver och strävar efter att de ska vara delaktiga. Någon kanske kan hjälpa till att skala potatis till exempel, säger Maria Danstål.

Ska kunna flytta

I nuläget har kommunen fler boendeplatser än vad som efterfrågas. Lena Lager tycker att det är viktigt att även de som tillhör målgruppen ska ha möjlighet att flytta om de så önskar.

– Det är lätt att tänka att när de flyttar till ett boende ska de bo där hela sitt liv men de ska vara en del av sam­hället som alla andra. Om de vill flytta ska de kunna göra det, säger hon.