• Bild: JENNY FÖRANDER
    PRYDER SIN PLATS. Konstnären Johan Paalzows verk Solsten lyftes i fredags på plats på sin båge vid infarten till Mölnlycke företagspark.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Kometen har landat

Offentlig konst

Nu är den på plats. I fredags landade kometen Solsten i Mölnlycke företagspark.

Den ett ton tunga kometen lyftes i fredags på plats på sin båge med hjälp av en lyftkran.

Konstnären Johan Paalzows tidigare elev från Konstfack i Stockholm Joel Danielsson fick sedan ta sig ner i kometen för att skruva fast de 28 bultar som fäster kometen vid bågen.

Även om Solsten blivit tre år försenad på grund av det komplicerade arbetet var Margreth Tallvid, planeringsledare för kulturverksamheten i Härryda kommun, aldrig orolig för att den inte skulle bli klar.

Mer för pengarna

– Vi har egentligen fått ett mer avancerat konstverk än vi beställde. Vi ville ha något som reste sig på höjden, ett landmärke som markerar infarten till Mölnlycke företagspark. Färg och storlek ville vi ha men det var aldrig kommunens ambition att det skulle vara så här komplicerat, säger Margreth Tallvid.

Hon berättar att de tände till när de fick se Johans förslag. Att arbetsprocessen skulle ta så lång tid kunde de omöjligt ana men hon tycker inte att det gör så mycket att konstverket blivit tre år försenat.

– Det har kommit till mycket annan konst under tiden. Om vi hade anat att det skulle ta så lång tid hade vi möjligtvis inte monterat upp bågen så tidigt. En del har trott att det är den som är själva konstverket, säger Margreth Tallvid.

På sätt och vis har den komplicerade arbetsprocessen och förseningen nu blivit en del av konstverket. Margreth Tallvid berättar att de håller på att färdigställa en liten utställning om arbetet bakom konstverket. Så snart den är klar kommer den att visas i kulturhuset.

Visar upp modellerna

Där kommer man bland
annat få se de första skisserna och modellerna som Johan Paalzow gjorde innan han satte igång att tillverka kometen.

– Många konstnärer börjar med att göra en skiss men Johan jobbar tredimensionellt och gör modeller. Den första modellen han gjorde var i skala 1:10 så den är ganska stor.

Upp till betraktaren

Vad det nya konstverket kommer att väcka för känslor kan Margreth Tallvid inte förutspå.

– Det går aldrig att av­göra det. När man är van vid en plats och det kommer upp ­något nytt kan man ju reagera och tänka att ”vad är det här nu då?”. Konst ska beröra och får gärna skava lite. Vad som är bra eller dålig konst har inget med fult eller fint att göra.

Några detaljer återstår innan­
konstverket är helt klart. Till att börja med ska konst­nären montera silverfärgade kåpor med strålkastare som ska lysa längs med kometkroppen.

Kommunen ska också göra i ordning platsen runt konst­verket och placera ut strål­kastare som lyser upp det.