Emelie Nordqvist Bild: Per Andersson

Nordqvist tog medalj – Östlund till EM

Konståkning

Anita Östlund tvingades avstå SM på grund av skada, men fick ändå en biljett till EM. På plats i det svenska mästerskapet var däremot nuvarande klubbkamraten Emelie Nordqvist och tog medalj.

14-åriga Emelie Nordqvist kom till Karlskrona med tre SM-silver i bagaget. Inte heller den här gången fick hon kliva högst upp på pallen, men det var en stor prestation av åkaren som gått upp en åldersklass innan hon uppnått junioråldern.

– Jag ville vinna så klart, men det känns ändå jättebra att komma tvåa i mitt första JSM. Det är ganska stor skillnad, de andra åkarna är äldre och bättre än vad jag är van vid, säger hon.

Sjukdomsbesvär

Dessutom drabbades hon av halsfluss inför mästerskapet och hade fortfarande ont i halsen när tävlingen avgjordes, vilket gjorde att hon fick kämpa extra hårt i det långa programmet

– Det påverkade andningen och konditionen lite, men annars tror jag inte att det påverkade så mycket.

En stark insats i det inledande kortprogrammet bäddade trots allt för ett nytt personligt rekord på 124.66 poäng.

– Det har gått väldigt bra sen jag bytte klubb. Det känns som att jag har blivit säkrare i hoppen och jag tycker att det är en bra gemenskap där vi peppar varandra, säger Emelie Nordqvist.

Östlund skadad

Klubbytet som Nordqvist pratar om är att hon från och med 2019 kommer representera Lerums KK efter att hittills som tidigare nämnt tävlat för Landvetter tillsammans med Anita Östlund som fick trevliga besked under helgen.

Östlund, titelförsvarare i damklassen, avstod SM på grund av skada. Men efter mästerskapet fick hon ändå den svenska platsen i EM som avgörs i Vitryssland i slutet av januari. Under hösten har 17-åringen från Landvetter KK tagit silver i Halloween Cup i Ungern och tävlat i Challengerserien. I dagsläget ligger hon 28:a på världsrankingen.