Bild: Adam Andersson
Martin Östholm fick inte ta det VM-guldet han siktat mot i två års tid.

Östholm: ”Det enda som gällde var guld”

Innebandy

Blev målskytt i gruppspelet, målskytt i slutspelet och fick förtroende i hela finalen, men det blev förlust mot Finland när det gällde som mest och Pixbospelaren Martin Östholm och övriga i det svenska landslaget fick nöja sig med VM-silver.

Det var ett favorittippat stjärngäng som åkte till Tjeckien för att försöka ta VM-guldet till Sverige. I denna tunga laguppställning var Pixbos backpjäs Martin Östholm en av dem. Östholm har haft en stabil säsong i sitt klubblag den här säsongen där han såklart också spelas flitigt.

Väl i VM-turneringen blev gruppspelet precis den transportsträcka som väntat för Sverige och Martin Östholm.

– Det kändes som att vi hade bra förberedelser inför turneringen och det kändes bra. Vi vinner mot Finland i premiären och sedan flyter det på. Vi gör mycket mål och har en bra stämning i laget, säger Martin Östholm till Härryda-Posten.

För Martin Östholms del blev det bland annat två mål i storsegern mot Danmark.

Utklassningarna skulle sedan fortsätta även i inledningen av slutspelet. Kvartsfinalen mot Lettland promenerades hem med 14–1, men det var sedan utmaningarna skulle komma.

Låg under i slutet

Sverige ställdes nämligen mot Schweiz i semifinalen och det blev en bra mycket jämnare historia än många kanske väntat sig. Faktum är att när bara ett fåtal minuter återstod av ordinarie matchtid låg de blågula under med 4–3.

– Vi visste att matchen skulle bli tuff. Schweiz är ett taktiskt lag som gör det svårt för oss. Det är klart att när de leder och det bara är några minuter kvar kryper nervositeten på, men samtidigt tror jag vi kände oss ganska trygga. Det var ändå bara ett mål vi behövde göra och vi visste vad vi skulle göra i sex-mot-fem även om vi inte behövde komma dit, säger Östholm.

Nej, det behövdes inte för kvitteringen skulle komma med två minuter kvar och efter ett dramatiskt straffavgörande gick Sverige traditionsenligt till VM-final där Finland väntade.

– Vi kände oss stärkta av att det blev en sådan jämn match som vi vann, säger Östholm.

Sverige hamnade i tidigt underläge med 1–0 och i inledningen av den andra perioden ökade också Finland på till 2–0.

– Det känns som att det spelmässigt är jämnt, men Finland har stolpe in och det har inte vi. Vi får ingenting gratis och Kosonen storspelar ju i deras mål, säger Östholm som inte minst hade ett drömläge för egen del i finalen, men den finska målvakten kom i vägen.

”Känns som mål”

– Det är en lite tilltrasslad situation och jag får bollen i mitten och ser att han ligger vid främre delen av målet. Hela bortre delen är öppen och jag skjuter ett högt skott mot bortre sidan och det känns ju som att det är mål, men han lyckas få dit en hand på något sätt, säger Pixbobacken.

Det var inte Sveriges final och det blev till slut 6–3 till Finland som knep guldet.

– Det är en tomhet som inte går att beskriva. Alla satt tysta i flera timmar efter matchen. Vi har förberett oss i två år och då vill man verkligen inte må så efteråt. Det är bara obeskrivligt och man vet inte hur man ska gå vidare. Det enda som gällde var att vinna guld.

Hur kändes turneringen för din del?

– Jag har känt mig fräsch hela säsongen och gjorde det även under VM. Sedan är det klart man velat ha lite mer stolpe in och fått ut lite mer. Hade vi vunnit hade jag säkert varit väldigt nöjd, men nu är det svårt att vara det, säger Martin Östholm.

  • Adam Andersson031-98 50 67