Bild: PRESSBILD
VÄLKÄND PROFIL. Skådespelaren Alf Nilsson har gjort många hyllade roller, både i tv och på teaterscenen. Rävlandabon avled strax före jul, 88 år gammal.

Skådespelaren Alf Nilsson har avlidit

Rävlanda

Skådespelaren Alf Nilsson, 88 år, avled onsdagen 19 december efter en kort tids sjukdom. Rävlandabon har haft ett stort antal roller inom både film och teater och är kanske allra mest känd för sin medverkan i tv:s långkörare Hem till byn.

Alf Nilsson började spela revy redan under uppväxten i Boden. Han flyttade till Uppsala för att studera till präst men kom då i kontakt med studentteatern och bytte bana.

Alf Nilsson utbildade sig på Göteborgs stads­teaters elevskola 1952-1954 och återkom till Göteborgs stadsteater på 1960-talet efter att jobbat på stadsteatern i Uppsala och i Helsingborg under några år.

I tv-serien Hem till byn som spelades in mellan 1973 och 2006 spelade han skogsarbetaren Harald Eriksson. En del scener i Hem till byn spelades också in i Rävlanda och Hindås.

Alf Nilsson är också känd för rollen som kommissarie Kronborg i deckarserien Polisen i Strömstad.

Teaterprofil

Sin fasta punkt har han haft på Göteborgs stads­teater där han spelat ett stort antal roller genom åren och varit en av teaterns stora profiler. Han var också en flitigt anlitad uppläsare i radion och gjorde många radioteaterproduktioner.

På senare år har Alf medverkat i långfilmer som Jägarna (1996) och Masjävlar (2004).

Tillsammans med Ann-Christine Gry, som också spelade Harald Eriks­sons fru Elsie i Hem till byn, fick Alf tre barn som alla ärvt föräldrarnas konstnärliga ådra. Johan Gry är skådespelare på Göteborgs stadsteater och känd från flera tv-produktioner, Karin Gry jobbar med scenografi och rekvisita och Egil Gry är utbildad på konstfack och numera rektor på Göteborgs högre samskola.

Ann-Christine, Johan och Karin bor alla i Rävlanda medan Egil bor i Hindås.