• Bild: JENNY FÖRANDER
  BESVIKNA. De har bott på Hindås camping i två år i väntan på att få ett permanent boende. Nu har de fått brev från Härryda kommun som anser att de själva måste hitta någon annanstans att bo.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Köket.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
  Badrum och toalett för tolv personer.
 • Bild: JENNY FÖRANDER
 • Bild: JENNY FÖRANDER

Uppmanas flytta från campingen

Hindås

I två år har de bott på Hindås camping i väntan på att få en riktig bostad. Nu kräver kommunen att de flyttar ut och klarar sig på egna ben.
– Jag kommer att bli hemlös, säger Mohannad Kaadah.

Efter fyra år i Sverige varav två på Hindås camping har Mohannad Kaadah fått brev från Härryda kommun. Inom tre månader måste han tömma sitt rum och flytta ut. Frågan är bara vart.

– Jag letar på Blocket varje dag men jag hittar ingen lägenhet. Jag kommer bli hemlös. Jag tycker inte om det. Jag vill fortsätta mitt liv, hitta ett jobb, tänka på framtiden, säger Mohannad.

Kan inte flytta

Han går en yrkesutbildning till svetsare i Göteborg och behöver bo kvar i närområdet för att kunna fullfölja utbildningen.

Mulham Alati har fått samma brev om att han måste flytta från campingen. Han har jobb på ett företag i Mölndal men någon lägenhet har han inte kunnat få tag i.

Många av de andra som bor på campingen har också bott där i snart två år och räknar med att få samma brev om att de måste flytta ut. De har studier, praktikplatser eller jobb som de är rädda att förlora om de tvingas flytta från närområdet. De är besvikna och känner sig lurade av kommunen.

– De sa att vi skulle stanna här och vänta tills vi fick en lägenhet, det skulle ta några månader. De sa att de skulle bygga. Nu har det gått två år och vi måste flytta, säger Muhammed Oda.

Inte välkommen

Han undrar varför Härryda kommun tagit emot dem.

– Jag förstår inte varför de har tagit emot oss här i Härryda om de inte vill ha oss här, säger han.

De känner andra som har blivit placerade i andra kommuner, i Mölndal, Alingsås, Borås och Göteborg. Efter tre månaders väntan har de kunnat flytta till egna lägenheter, men inte i Härryda.

Muhammed Oda beskriver boendet på Hindås camping som ett fängelse. Personer med helt olika traditioner sover i samma rum, det finns ingen plats för att ta emot kompisar eller laga mat, tolv personer delar på samma toalett. När han sköter sina studier får han sitta i sängen eftersom det inte finns plats för några andra möbler i rummet.

– Alla här är trötta! utropar han.

– En vecka kan man bo så här, inte i två år. Det blir jättemycket problem, säger Abdallah Matar.

– Vi hoppas att det löser sig för oss och att vi kan komma vidare i livet som människor, säger Mohannad Kaadah.