• Bild: JENNY FÖRANDER
    HJÄLPER TILL. Emma Ivarsson ägnar varje kväll fram till jul åt att dela ut kassar med julmat till behövande familjer.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER
  • Bild: JENNY FÖRANDER

Vill ge alla familjer en god jul

Härryda kommun

För sjätte året i rad delar Emma Ivarsson ut julkassar med mat till behövande familjer.
Nu har hon blivit utsedd till Årets vardagshjälte av Göteborgs stad.

Första året delade Emma och ett par kompisar ut kassar med julmat till sex familjer. Sedan dess har det vuxit för varje år och den här gången åker hon runt med julmat till 200 familjer, vilket innebär åtta till tio besök varje kväll fram till jul.

– Jag startade igår och kom hem alldeles för sent. Det kan vara jättesvårt att lämna ­familjerna och åka vidare, oftast är de jätteglada. I går var det en kille som sken upp när han såg pepparkakshuset och sa att det har vi inte gjort på flera år. Ibland tycker de att det är jättejobbigt och skamfyllt att ta emot, då kan de sms:a efteråt och tacka, säger Emma.

Gör en ansökan

Ekonomiskt utsatta barnfamiljer i Göteborg och kranskommunerna får fylla i ett ansökningsformulär för att få ta del av matkassen. Många av dem som söker är ensamstående mammor, ett tjugotal bor i Härryda kommun.

Via en Facebooksida sprider Emma information om matkassen och samlar in pengar. Sedan har hon ett sjuttiotal personer som hjälper till att handla julmat för tusen kronor till varje familj.

– Jag får vara rädd om mig själv och tänka till hur jag ska ha det till nästa år. Jag vill inte att det ska bli en stor opersonlig organisation. Pengarna ska gå till mat och inte till administration, det är en sådan organisation som jag skulle vilja skänka till, säger Emma.

Hon tror att många uppskattar att göra något konkret där man direkt ser var hjälpen hamnar.

– Jag hade kunnat dela ut presentkort i stället men det är kul för dem som hjälper till att inte bara skänka pengar utan att följa med till affären och handla, det ger något till dem också. Det kan kännas bra för familjerna som får kassen att se att det är någon som ställer upp på sin fritid för att handla mat åt oss, ­säger Emma.

Vill hjälpa andra

Engagemanget och omtanken om andra har hon haft med sig sedan hon var liten.

– Det har alltid funnits med mig. Jag har varit med i scouterna sedan jag var ­åtta år och det är där jag har fått min grund till att hjälpa andra. När jag gick i skolan tänkte jag mycket på att andra skulle ha det bra, att uppmärksamma alla, säga hej och visa att man ser dem, säger Emma.

Redan när hon gick i åttan visste hon att hon ville bli socionom. Nu har hon jobbat som fältsekreterare i Härryda kommun i fyra år och älskar sitt jobb.

– Det är väldigt roligt att få träffa så många olika ung­domar, det kan hända vad som helst. Det är bra kollegor och en bra organisation. Jag känner att jag gör ett viktigt jobb och får höra det, säger Emma.

Hon tycker att samhället går allt mer mot att man ska sköta sig själv och inte bry sig om andra. Just därför tycker hon det är roligt att så många vill skänka pengar och vara med och hjälpa till.

Korad till vardagshjälte

För några veckor sedan var Emma en av tre personer som korades till Årets vardagshjälte i en ceremoni på Götaplatsen.

– Det känns jättekul att det uppmärksammas, säger hon.

De andra pristagarna var Eva-Britt Luvö som är ideell nattvandrare i Biskopsgården och Pontus Berger som tränar innebandy med ungdomar i Bergsjön.