Får starta ny ekonomiutbildning

Mölnlycke

Till hösten startar Yrkeshögskolan i Mölnlycke en ny utbildning till Löne- och ekonomikonsult.
– Det finns en stor efterfrågan på en bredare kompentens från lite mindre företag, säger Magnus Fagerström, rektor på skolan.

Yrkeshögskolan i Mölnlycke hade lämnat in ansökningar om att få starta flera nya utbildningar men den här gången var det bara Löne- och ekonomikonsultutbildningen som fick klartecken. Skolan har under flera år drivit en populär lönespecialist­utbildning och detta är en vidareutveckling av den.

– 95-96 procent av dem som har gått lönespecialistutbildningen har haft jobb inom området ett halvår efter att de har gått ut. Den nya utbildningen är lite bredare och innehåller mer redovisningsämnen. Större företag har ofta en lönespecialist och en redovisningsekonom, men bland mindre företag är det eftertraktat med en person som har en helhetssyn och kan jobba både med lönefrågor och redovisning, säger Magnus Fagerström.

18 veckor praktik

Utbildningen är på heltid i 1,5 år och innehåller 18 veckor praktik.

En utbildning som skolan hade räknat med att få tillstånd att starta var en utbildning till småmotorsmekaniker som blir specialist på motorer till mopeder, motorcyklar, gräsklippare och snöskotrar. Där blev det dock nobben den här gången.

– Där blev vi väldigt förvånade. Vi har gjort en diger ansökan tillsammans med många företag i branschen som efterfrågar just den kompetensen och det finns ingen sådan utbildning i Sverige, säger Magnus Fagerström.

Satsar på it och teknik

Han tror att en orsak till att utbildningen inte fick klartecken kan vara att Myndigheten för yrkeshögskolan i år haft som strategi att sprida ut yrkesutbildningarna över hela landet och att fokusera mycket på it- och teknikområdet.

– Vi kommer att söka om i vår, säger han.

På Yrkeshögskolan i Mölnlycke kommer ytterligare två utbildningar att starta till hösten, Affärsutvecklare och Digital affärsutvecklare, som skolan har fått tillstånd att starta redan tidigare.

Mitt i en högkonjunktur

Traditionellt har skolan haft många utbildningar inom försäljning, men där har antalet sökande minskat.

– Vi är mitt i en högkonjunktur och då tror jag att det är många som går direkt ut i jobb i stället för att utbilda sig. Dessutom finns det i dag en mängd olika aktörer som har säljutbildningar, säger Magnus Fagerström.

Även Yrkeshögskolan i Partille har fått tillstånd att starta en ny utbildning till hösten. Där handlar det om en utbildning till bygglovshandläggare.