• Bild: EMMA SVENSSON
  UTOMHUSUTSTÄLLNING. Barbie, ur Ikoner - en utställning om att få finnas, ett samarbete mellan Fotografiska och Glada Hudik-teatern.
 • Bild: PRESSBILD
  WELLPAPP WONDERLAND. På sportlovet går det att skapa i wellpapp på Landvetters kulturhus.
 • Bild: OLA TORKELSSON
  KÄND FRÅN TV. Diversearbetaren Kalle Lind kommer till Landvetters kulturhus för att prata om sin nya bok Snedtänkt.
 • Bild: ZITA MARIAS
  MUSIKTEATER. Elin Teilus kommer till Landvetter med en familjeföreställning om samer och deras land Sápmi.
 • Bild: Thron Ullberg
  16 MARS. Författaren Majgull Axelsson kommer på författarfrukost i Mölnlycke kulturhus.
 • Bild: Ola Kjelbye
  FÖR DE SMÅ. Familjeföreställningen Teckensäcken med sånger och ramsor kommer till Mölnlycke kulturhus 27 april.
 • Bild: ROBERT ELDRIM
  INSPIRERANDE KVINNA. 8 mars kommer Ann Westin till Mölnlycke kulturhus.
 • Bild: LENA GRANEFELT
  PROFFSDUMPSTRARE. Andreas Jacobsson tipsar om hur man äter billigt och klimatsmart genom att dumpstra mat i containrar.
 • Bild: CAMILLA TOPUNTOLI
  SEN KVÄLL PÅ KULTURHUSET. Swingkollektivet Cats & Dinosaurs bjuder in till dansfest i Mölnlycke kulturhus 22 mars.
 • Bild: OSKAR EKSTRAND
  SIDEN OCH SÅGSPÅN. Så heter familjeföreställningen om Siden som inte vill vara lindansös. Hindås bibliotek 18 mars.
 • Bild: PRESSBILD
  KLIMATSMART. Hanna Olvenmark tipsar om hur man lagar billig och bra mat.
 • Bild: PRESSBILD
  FINNS I TRYCK. Hanna Olvenmark har skrivit en bok också.

Mångfald i vårens kulturprogram

Härryda kommun

Välkända namn som författaren Majgull Axelsson, varietéartisten Karl-Einar Häckner och fotografen Elisabeth Ohlson Wallin förgyller kulturvåren i Härryda.
Samtidigt vill man lyfta fram personer som sällan får en chans att stå i rampljuset.

– Vi tänkte mycket på vilka det är som inte brukar få synas i ­offentligheten, säger Anna Bramsved, kultursamordnare i Landvetters kulturhus.

En utställning på det temat kommer därför att invigas på Rocka sockorna-dagen (Internationella Downs syndrom-dagen) den 21 mars. Det är fotoutställningen Ikoner – en utställning om att få finnas som tidigare har visats på Fotografiska i Stockholm som då ställs ut i fickparken utanför Landvetters kulturhus.

– Vi är väldig glada att kunna ha utställningar utomhus, det gör dem tillgängliga för många som kanske inte skulle komma in i kulturhuset. Det är en jättefin utställnings­möjlighet, säger Anna Bramsved.

I utställningen som pågår under en månad har 21 personer med Downs syndrom fått gestalta kända ikoner och arketyper. I samband med att utställningen hade premiär i Stockholm våren 2016 skrev Härryda-­Posten om Landvetter­tjejen Moa Engdahl som medverkar stylad till Jeanne d’Arc.

Ohlson Wallin om demokrati

Redan 18 februari visas en annan utställning som också ger utrymme åt människor som inte så ofta lyfts fram i ljuset. Det är fotografen Elisabeth Ohlson Wallin som ställer ut bilder på temat demokrati och alla människors lika värde. Fotografierna visas samtidigt i Nemeshallen i Mölnlycke kulturhus och i fickparken i Landvetter. De kommer också visas på digitala skärmar inne i Landvetters kulturhus.

28 februari kommer fotografen själv till Landvetter kulturhus för att berätta om sina bilder och sitt engagemang för utsatta människor.

Till Landvetter kommer också radioprataren och författaren Kalle Lind som kanske är allra mest känd för sin medverkan i På spåret. Han kommer 30 januari för att prata om sin nya bok, Snedtänkt, där han fördjupar sig i svensk underhållningshistoria.

Anna Bramsved slår också ett slag för musikteatern Solen skiner – Biejvve bájttá, en familjeföreställning om samer och deras land Sápmi 23 februari och för Carl-Einar Häckner som bjuder på vansinnestrolleri, monologer och visor 25 april.

6 mars är det sen kväll på bibblan i Landvetter. Då kommer professorn Lisbeth Larsson för att prata om kvinnor som varit med och format Göteborg men som sedan glömts bort i historieskrivningen. Kvällen avslutas med romsk musik med gruppen Krilja.

Mat och klimat

Även i Mölnlycke kulturhus kommer det att vara fullt med evenemang under våren. Mat och klimat är ett tema som går igen i flera programpunkter. Redan 23 januari kommer Hanna Olvenmark för att tipsa om hur man lagar bra och billig mat som dessutom är bra för planeten.

26 februari kommer journalisten Andreas Jacobsson från tv-programmet Maträddarna för att prata om sin reportagebok Svinnlandet och tipsa om hur man kan leva billigt och klimatsmart genom att dumpstra mat som slängs från butiker.

Cykelköket är ett annat evenemang med miljötänk i fokus som återkommer i vår.

Några välkända ansikten som kommer att dyka upp är komikern Ann Westin och författaren Majgull Axelsson. Westin uppträder 8 mars.

– Det passar rätt bra att uppmärksamma kvinno­dagen med att gå och lyssna på Ann Westin. Hon pratar inspirerande och roligt om att följa sina drömmar och våga satsa på det man vill bli, säger Soun Corcos, kultursamordnare i Mölnlycke kulturhus.

16 mars går det att börja helgen med att lyssna till Majgull Axelsson.

– Våra författarfrukostar brukar vara uppskattade. Då börjar man med att äta frukost vid nio och sedan är det författarsamtal halv tio. Det blir en härlig start på helgen, säger Soun Corcos.

Hon slår också ett slag för Sen kväll på kulturhuset 22 mars. Då kan man få lära sig dansa queer lindyhop och får prova att både föra och följa. Sedan bjuder swingkollektivet Cats & Dinosaurs på konsert som det går bra att dansa till.

Även de yngsta kommuninvånarna har evenemang att se fram emot. 26 januari är det dags för Klösiga katters klubb, en svängig kattpjäs med Mittiprickteatern, i Landvetters kulturhus. 15 mars spelar Riksteatern familjeföreställningen Don Quijote på arabiska i Mölnlycke kulturhus. Föreställningen textas på svenska.

27 april är det dags för Teckensäcken med tecken­sånger för barn 2-5 år, också det i Mölnlycke.

Teater Trampolin framför föreställningen Mamma Mu och Kråkan i Hällingsjöskolans gymnastiksal 24 mars och i Rävlanda ger sig några busiga maskar ut på äventyr i föreställningen Maskresan 4 april.