• Bild: JENNY FÖRANDER
    STABIL BAS. Ylva Kornegård Björklund har jobbat med spedition och tullfrågor i många år, men känner nu en ökad trygghet i sin yrkesroll. "Spontant känner jag att mitt marknadsvärde har ökat", säger hon.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    FESTLIG AVSLUTNING. Den tvååriga yrkesutbildningen avslutades med stipendieutdelning och lunch på Råda rum.
  • Bild: JENNY FÖRANDER
    PIONJÄRER. De första studenterna från Yrkeshögskolans tullspecialistutbildning är nu utexaminerade och redo för arbetslivet.

Nybakade tullspecialister

Mölnlycke

I fredags tog ett tjugotal tullspecialister examen från Yrkeshögskolan i Mölnlycke.
Utbildningen är den första i sitt slag i Sverige.

En del av eleverna har jobbat med tullverksamhet i många år, andra är helt nya inom området. Det de har gemensamt är att de nu är färdigutbildade tullspecialister redo för en arbetsmarknad som skriker efter deras kunskaper.

– Det råder stora pensionsavgångar såväl på Tullverket som inom näringslivet med anställda som kan tull, säger Anders Nilsson, utbildningsledare på Yrkeshögskolan.

Ökad trygghet

Ylva Kornegård Björklund har jobbat inom spedition i många år och har nu fått en anpassad tjänst som tullansvarig på företaget Scan Global Logistics. Hon tycker att utbildningen har gett henne en ökad trygghet i sin yrkesroll.

– Jag är jättetacksam att jag har gått den här utbildningen, jag har fått precis det jag efterfrågade. Tidigare hade jag ärvd kunskap från kollegor som gått i pension men nu har jag fått en stabil bas att stå på, säger hon.

Bytte bana

Erik Åsheim kommer från ett helt annat håll och hade aldrig jobbat med tullfrågor förut.

– Jag jobbade som badvakt och ville byta karriär. En kompis som också skulle söka tipsade mig om den här utbildningen, säger han.

I början var det tufft med allt nytt men så småningom fick han upp studierutinen. I somras gjorde han praktik på Schenker och sedan årsskiftet är han anställd på företaget.

Det är ett antal företag i näringslivet som har tagit initiativ till att starta utbildningen tillsammans med Yrkeshögskolan i Mölnlycke. Anders Nilsson hyllar eleverna som hoppade på utbildningen utan att riktigt veta vad som väntade.

– Det visste knappt vi, men det vi vet är att det finns ett jättebehov av er kompetens, säger han.

Tufft pussel

Utbildningen till tullspecia- list är tvåårig och har gått på halvfart på distans. Många av eleverna har skött studierna vid sidan av ett vanligt heltidsjobb.

– Jag har vuxna barn så det fanns tid att satsa på det här. Jag tycker att det är jätte­roligt att lära mig saker, säger Ylva Kornegård Björklund.

David Ekström driver före­taget TullXperten och är ordförande i ledningsgruppen som står bakom utbildningen. Han berättar att det under en treårsperiod görs 25 miljoner tulldeklarationer i Sverige så behovet av kunskap i ämnet är stort. I samband med Brexit kommer behovet av tullkompetens att öka ännu mer.

– Jag tycker att det är jätteroligt med tull och här kan jag säga det utan att skämmas, säger David Ekström.

Tullspecialistutbildningen finns nu även på heltid. Fram till 2020 ska Yrkeshögskolan utbilda 60 tullspecialister.