Vackra grå vardagar

Krönika

Vi är nu några veckor in på det nya året och det känns som att vardagen börjar ta form igen efter jul och nyårshelgerna. Klockan ringer som den brukar på morgonen. Vi äter middag någorlunda samma tid varje dag istället för att komma på när vi är tokhungriga att vi måste åka och handla. Det blir ofta köttbullar och makaroner. Vi åker till jobbet och till skolan som vi brukar istället för att såsa runt i pyjamas till långt in på eftermiddagen. Livet går sin gilla gång helt enkelt och jag gillar det.

När jag åker till jobbet åker jag ofta vägen längs med Landvettersjön, helt enkelt för att det är så vackert. Häromsistens så var jag med om ett fyrverkeri av färger medan solen gick upp. Himlen växlade från blått och grått via ljusrosa till gyllene och orange på bara några få minuter. Nästa dag när jag åkte förbi vid samma tid var himlen mest bara grå. Platsen däremot är fortfarande slående vacker oavsett färg på himlen. De där färgsprakande dagarna är vi med om i livet också. De oförglömliga stunderna som man bär med sig. Möten med människor som berört en på djupet. Platser man besökt som fått det att hissna inombords. Förälskade dagar då man ville ta hela världen i famn. Sedan finns de svarta dagarna. Dagar då varje andetag är en kamp. Stunder när tårarna gör det omöjligt att se att det skulle kunna finnas någon framkomlig väg. Tillfällen då man undrar om det finns någon överhuvudtaget som bryr sig om ifall man finns. De dagarna finns, men däremellan har de allra flesta av oss en hel mängd vardagar.

Jag tycker det är något väldigt vackert med de grå vardagarna. Det kan vara en ny teckning från dottern att sätta upp på kylskåpet. De första snödropparna som tittar fram i rabatten. En kram från en vän. Ett leende i matkön på hemköp. Möjligheten att stanna upp några minuter, se ut över en spegelblank sjö och hämta andan. Ett sms från någon man inte hört av på länge. Sådant som inte kostar, men kan göra all skillnad i världen. Jag inser att det finns en risk att jag låter som en klyscha, men jag tror faktiskt att om vi tänker att livets mening ligger i de stora upplevelserna är risken att de flesta dagar känns tomma och innehållslösa överhängande. Om vi jagar kickar hela tiden kan det bli så att livet bara passerar förbi utan att vi ens märker det. Om vi i stället försöker se det vackra i det lilla och det enkla så finns det sådant som vi kan njuta av varje dag, åtminstone en liten stund.

  • Karin Karlsson, Präst i Råda församling