En enig styrelse beslutade efter samråd med herr- och damlaget att ansluta sig till den nya ligan.

Pixbo med i nya ligan

Innebandy

Innebandykartan i Sverige är på väg att ritas om. Pixbo gör som den stora majoriteten av elitklubbarna och anmäler sig till den nya ligan Premier Floorball League (PFL) till säsongen 2019/2020. – Jag får säga att det här är det största som hänt svensk innebandy på den här nivån, säger Fredrik Löfgren, ordförande i klubben.

Det är efter misslyckade förhandlingar mellan elitlagens intresseorganisation Föreningen Svenska Superligan och Svenska Innebandyförbundet som gjort att tolv av herr- och elva av damlagen i SSL gjort klart att de bryter sig ur och skapar en ny liga. Diskussionerna har handlat om rättigheter och klubbarna anser inte att förbundet lyckats förvalta intresset för en av Sveriges största sporter.

Tillsammans med regionens övriga klubbar, Lindås Rasta och Göteborg, förklarar Pixbo i ett pressmeddelande att ligan är ett resultat av att förhandlingarna avbröts på initiativ av Svenska Innebandyförbundet i slutet av 2018. De skriver vidare att de är entusiastiska över den nya ligan samtidigt som de anser att det är beklagligt att tillräcklig vilja saknats för att komma till en lösning inom rimlig tid.

– Det är inte det här vi vill hålla på med, det vill nog ingen. Vi vill lägga fokus på att spela innebandy, att ha roligt med innebandy och detta är en jobbig och svår situation, säger Fredrik Löfgren, som dock är trygg med ställningstagandet.

– Det var en enig styrelse som efter samråd med spelarna på både dam- och herrsidan fattade beslutet.

Exakt vilka åtgärder som krävs är för tidigt att säga.

– Ambitionen är att bygga världens bästa liga och alla förutsättningar finns. Vi ska titta på hur vi kan jobba med rättigheter och har mycket att lära av hur andra ligor jobbar med intresse och engagemang. Hur jobbar man till exempel inom hockeyn, handbollen och fotbollen? Idag finns till exempel inte de ekonomiska musklerna för att göra spelarna till heltidsproffs, i Pixbo finns ingen spelare som kan leva på sin innebandy.

I framtiden hoppas Fredrik Löfgren att A-lagsspelarna på både herr- och damsidan helt och hållet ska kunna ägna sig åt sin idrott. Men han påpekar även att mer pengar i klubbkassan gynnar hela föreningen.

– Om vi tittar på vår klubb så är det lite färre än 100 personer som jobbar med elitdelen men totalt är vi ungefär 1 000 medlemmar och de flesta är barn och ungdomar. Vårt ansvar är att skapa rätt förutsättningar för hela klubben. Fredrik Löfgren framhåller att Pixbo helst vill spela innebandy under Riksidrottsförbundets paraply och uppmuntrar förbundet att jobba mer med att hitta en lösning. I nuläget pekar dock allt emot en ny, stängd liga i höst.

– Så ser det ut idag, sen går det inte att säga hur det ser ut i morgon, i övermorgon eller nästa vecka. Det viktiga är att innebandyn utvecklas positivt.

  • Daniel Elfvelin