För första gången deltog ett danskt lag i Mölnlyckefjädern och deras 20 spelare åkte hem som vinnare i lagtävlingen.

Danskarna bäst i Rådas tävling

Badminton:

Göteborgs Badmintonklubb hade satsat hårt och anmält många spelare för att ta hem den prestigefyllda lagtävlingen i Mölnlyckefjädern. Då kom ett danskt lag från ingenstans och snuvade dem på pokalen.

Råda Badmintonklubbs årliga turnering innehöll ett par stora nyheter när den arrangerades i helgen. Man hade bytt anläggning från Djupedalsskolans gymnastikhall till den rymligare Landvetterhallen med större läktare och fem istället för fyra planer. Men det mest iögonfallande var ändå det internationella inslaget då Frem Hellebæk Badminton från Älsgårde i närheten av Helsingör kom till Mölnlycke med 20 spelare och fyra föräldrar.

– Jag vet inte var de hört talas om Mölnlyckefjädern men det är få tävlingar, i alla fall här i Västsverige, som har så många olika kategorier, från nybörjare till B-klass, säger tävlingsledaren Richard Stenholm.

Med ett lag från den stora badmintonnationen Danmark på plats gick Göteborgs planer på att sno åt sig segern i lagtävlingen om intet. Frem Hellebæk vann med 76 vunna matcher före Göteborg på 57 och hemmalaget Råda på 50.

– Det var bara roligt att de fick ta med sig den stora pokalen hem. Den egna tredjeplatsen var ett bra kvitto i turneringen där 260 spelare från tio klubbar deltog.

Richard Stenholm lyfter fram tränarna Magnus Säfström och Patrik Andersson som gjort ett bra jobb med spelarna i C- respektive A-gruppen. I två klasser tog sig hemmaspelare till final. I dubbeln i U17-klassen var Hjalmar Jansson och den tidigare Rådaspelaren Albin Johannesson oslagbara och tog hem guldet, medan Anton Billgren i par med Alexander Kalaboukhov fick ge sig i en tuff final i U11-klassen.

Tävlingsledaren är även nöjd med själva arrangemanget, som förutom överraskningen med de danska gästerna och en bättre hall även hade fler funktionärer som kunde hjälpas åt i sekretariatet.

– Förra året var det lite kaosigt. Det var inget som märktes utåt, men det var enklare i år.

Kommer danskarna tillbaka 2020?

– Ja, det gör de, De var jättenöjda med arrangemanget. De bodde i klubbstugan och den är redan förbokad för dem till nästa år.