Krönikan: ”Om att läsa en bok”

KRÖNIKAN

De mörka vinterkvällarna ligger kvar utanför fönstren. Det är fortfarande så kallt ute att det skönt att komma in i värmen när man varit på promenad. De långa kvällarna uppmuntrar till att sitta i soffan med filt, en kopp te och det viktigaste av allt – en bok.

En liten hög olästa böcker i vardagsrummet känns tryggt. Oftast har jag flera böcker i högen som jag, beroende på sinnesstämning, varierar mellan. Böcker kan trösta, inge mod, vara tidsfördriv, ge sakkunskap, få mig att skratta eller väcka tankar. Boken är ett fantastiskt sällskap och en trogen vän som jag kan ta med mig överallt, den ger mig möjligheten att upptäcka andra människors tankar och verkligheter. Jag lär mig nya ord och lär känna människor som jag aldrig skulle fått en möjlighet att träffa. Läsandet låter mig färdas genom okända både yttre och inte landskap. Jag vänder blad men kan när som helst stanna upp och reflektera.

Ibland uttrycks tankar som jag förfasas över, ibland tankar jag känner igen, ibland är det nya tankar som jag måste förstå och smälta. Böcker kan vara läsvärda på många olika sätt, språket som författaren använder kan innehålla vackra, drömska, fantasieggande ord. Läsandet blir då som att lyssna på musik jag smakar på orden, ibland uttalar jag dem bara för att de ligger så fint i munnen – sorlande, porlande, vinande, tvinande. Vackra miljöer eller miljöer jag känner till kan också vara lockelsen, att få gå på kända gator eller trånga gränder i okänt land kan ge en känsla av välbehag.

Böcker kan vara dagfjärilar som alla talar om i några veckor men en del blir aldrig gamla. Det fascinerande med de äldre texterna är att se hur människors tankar, dilemman och svårigheter i grund och botten inte förändrats så mycket över tid. Antikens Jason och Medea plågades av samma starka känslor som människor idag även om förutsättningar och omständigheter förändrats. Vi kan fortfarande inte värja oss mot svartsjuka, svek och hämnd som skapat så mycket smärta. Makt, girighet och habegär skapar lidande och trots att vi vet det upprepas det fortfarande. Men genom allt detta finns också kärlek och godhet och många böcker handlar om kampen mellan gott och ont. Jag vill att godheten skall segra i slutändan och ibland, när vardagen känns hård, kan det vara trösterikt att läsa böcker där den gör det. Nu ligger ett djupt snötäcke över marken men snart kommer de ljusa kvällarna och då blir det dags att plocka fram trädgårdsböcker.

  • Gunnel Eckerstein