Bild: Christopher Busck
Agerar. Fredrik Löfgren och övriga i Föreningslaget startar nu ett projekt som ska hålla ungdomar från droger.

Krönikan: ”Superhero bulletproof IRL”

KRÖNIKAN

Jag hade precis återhämtat mig från en riktigt jobbig släng av influensan. Feber, ont i kroppen, rakbladssmärta i halsen när jag hostade och på det en osund överkonsumtion av halstabletter som satte magen på prov. Naturligtvis var jag tvungen att rapportera om min svåra situation på olika sociala medier. Jag höll ju på att dö för katten!

Flera glada tillrop, hjärtan, blåa tummar och ”krya på dig” poppade snabbt upp i telefonen. En och annan glad kommentar om att jag hade drabbats av en så kallad ”Man-cold” dök så klart också upp. Tur att man inte var bortglömd trots den minskade närvaron på nätet. Need to stay connected!
Hur som helst var det nog lite synd om mig, så jag belönade mig med att se på superhjälte­filmer på Netflix varvat med TV medan jag drack te och mumsade på choklad. Två program fastnade lite mer än andra. Dels en intervju med Greta Thunberg och dels ett entimmes möte mellan David Letterman och Malala Yousafzai.

Kontrasten mellan Superhjältarna Superman, Batman, Thor och Ironman å ena sidan och Greta och Malala å andra sidan. Påtagligt. Nedslående. Ledsamt. Upplysande. Upplyftande. Stärkande. Precis i den ordningen. Visst är det bedrövligt att Superhjälte­normen i Hollywood är stark vit man, även om det börjar smyga sig in ett och annat undantag. Men, visst är det samtidigt stärkande att dagens superhjältar finns på riktigt och de kämpar för jorden och mänsklighetens utveckling och överlevnad. Dessutom är minst en av dem är nästan odödlig!

Jag hoppas verkligen vi är på väg mot en ljusare framtid. Där värden såsom omtanke, jämlikhet, empati och förlåtelse väger tyngre än makt, egenvinning och inskränkthet. När jag lyssnar på Greta och Malala tror jag det. När jag pratar med min son och hans kompisar tror jag det. När jag hör någon gammal gubbe göra sig till talesman för framtiden tvivlar jag.

Jag tror att alla som vill kan vara vardagshjältar och bidra till den ljusare framtiden. Pappan, som slutar skylla dåligt beteende på att ”så har alltid pojkar gjort”. Kvinnan som står på sig om lika villkor. Ungdomsgänget, som visar hänsyn och medborgarna som visar nyfikenhet för det okända. Små, men viktiga, handlingar som kan flytta berg.

Det visade sig för övrigt att min influensa var könsneutral, men den var precis lika tråkig och sur som alla andra förkylningar och influensor ändå.

  • Fredrik Löfgren