Foto: Daniel Elfvelin

Michaela Meijer tog tillbaka det svenska rekordet

FRIIDROTT

För bara en månad sedan gjorde stavhopparen Michaela Meijer sin första tävling efter sin svåra fotskada. Redan i comebacken visade hon fin form och i söndags slog hon svenskt rekord med 4,75 meter.
– Det känns härligt, säger den nygamla rekordhållaren.

Det var i Nordenkampen i norska Bærum som Michaela Meijer slog till. I tredje försöket på 4,75 tog hon sig över ribban, touchade den på nervägen, men darrande låg den kvar. Därmed tog hon tillbaka det svenska rekordet från Angelica Bengtsson och hopparen från Mölnlycke är nu Sverigebäst både inomhus och utomhus (4,71).
– Angelica har också hoppat jättebra så det var bara en tidsfråga innan någon av oss skulle ta den här höjden och jag får nog kämpa för att behålla rekordet, säger Michaela Bengtsson.

I början på januari gjorde Michaela Meijer comeback efter sin fotoperation, som hon tvingades till efter en överbelastningsskada förra vintern. Men med tanke på söndagens fullträff går det ju att undra:
Var du verkligen skadad, eller mörkade du bara formen?
– Jag det kan man ju fråga sig, säger Michaela Meijer och skrattar.

När vi träffade henne i Friidrottens hus för några veckor sedan berättade hon att hon under hela skadeperioden försökte se bakslaget ur ett positivt perspektiv. Och om tävlingen i Frankrike i januari gav en föraning om att formen var i antågande så fick hon det definitiva kvittot i Norge.
Chans till nystart
– Du vill aldrig ha en skada och det är jobbigt att sitta och titta på andra som tävlar men det här gav mig chansen att göra en nystart och jag kommer tillbaka hungrigare efter att inte ha tävlat på ett år, säger Michaela Meijer och fortsätter:
– Det finns mycket i tekniken som är svårt att ändra när man är mitt uppe i allt ihop, nu fick jag ett uppehåll och fick chansen att rätta till vissa saker i grundtekniken och vi har fått till det bra.

Framför allt har hon förbättrat uthoppet och efter ett lyckat sista träningspass innan Nordenkampen visste Michaela Meijer att hon kunde hoppa riktigt högt.
– Sen trivs jag väldigt bra att tävla i Bærum, jag har varit där två gånger tidigare och slagit personligt rekord båda gångerna.

Fokus på EM-kvalet
Den nya rekordhöjden innebär dessutom att Michaela Meijer bara ett par veckor innan EM är Europatrea på årslistan. Redan innan söndagens tävling medgav hon att hon hade siktet inställt på en medalj, och det suget har inte blivit mindre.
– Det ligger i bakhuvudet men jag får inte fokusera för mycket på det utan prio nu är att klara kvalet och ta sig till final.
Problemet är att foten fortfarande bara tål en begränsad mängd med full belastning.
– Målet ta sig till final med så få hopp som möjligt, sen är det många som har lite småskavanker så vi får se vem som är bäst för dagen i finalen.