Härrydaföretaget Blomsterlandet i Sverige AB är bland de största i Sverige

Årsredovisningen för Blomsterlandet i Sverige är klar. Företaget omsatte cirka 1,9 miljarder kronor, 4,2 procent mindre än under 2021. Resultatet före skatt är lägre än föregående år, omkring 44,5 miljoner kronor mot ungefär 76 miljoner kronor.

ANNONS

Rörelseresultatet sjunker med cirka 39,5 miljoner kronor till omkring 66,5 miljoner kronor.

Totalt ger det en rörelsemarginal på 3,6 procent, som är lägre än 2021. Då var rörelsemarginalen fem och en halv procent.

I jämförelse är rörelsemarginalen i snitt för svenska företag 8,6 procent, enligt de senaste uppgifterna från SCB. I branschen detaljhandel utom med motorfordon och motorcyklar är motsvarande snitt 3,8 procent. Noteras ska att företaget har ett dotterbolag, och att varje företags resultat officiellt rapporteras för sig.

Tog 50 miljoner miljoner i utdelning

Blomsterlandet i Sverige grundades 1993. Bolagets huvudbransch är specialiserad butikshandel med blommor och andra växter, frön och gödselmedel. Företaget har ett dotterbolag.

ANNONS

Företaget har 577 anställda, enligt årsredovisningen, vilket är tio färre än föregående redovisningsår.

Ägaren, S-Invest Trading Aktiebolag, tog ut 50 miljoner kronor i utdelning under senaste året, enligt räkenskaperna. Den högsta utdelningen de senaste fem åren blev det 2021. Då var summan 55 miljoner kronor.

Vd och styrelseordförande är Jan Olof Larsson (63).

Landets största

Sett till omsättning är Blomsterlandet i Sverige det största företaget inom sin specifika bransch i både Västra Götaland och i landet som helhet, som är specialiserad butikshandel med blommor och andra växter, frön och gödselmedel. Det finns 130 företag i samma bransch i Västra Götaland.

ANNONS