Åtgärda bristande ambulanstider i Härryda

Härrydaborna förtjänar snabbare inställelsetider för ambulanser, menar moderaterna Gustaf Josefsson, Johan Fält och Per Vorberg.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Moderaterna och Grönblå Samverkan i styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit ett viktigt initiativ om att omedelbart vidta åtgärder för att förbättra och prioritera inställelsetiderna för prio 1-larm inom ambulansen, med hänsyn till den nyliga försämringen. Detta är ett steg i rätt riktning för att säkerställa invånarnas trygghet och välbefinnande.

Vi anser att politikens främsta uppgift är att prioritera och värna om kärnverksamheten.

Västra Götalandsregionen har ett mål om att ambulansen ska hinna till minst 90 procent av de mest akuta larmen inom 20 minuter. Tyvärr är detta mål svårt för verksamheten att uppfylla. Enligt de senaste rapporterna från SOS Alarm tar det i genomsnitt 21 minuter från att ett 112-samtal når larmcentralen till att ambulansen är på plats i Härryda kommun. Under 2013 var inställelsetiden 18 minuter. Det är uppenbart att målet måste vara att förbättra inställelsetiderna för att säkerställa snabbare responstider.

ANNONS

Vi anser att politikens främsta uppgift är att prioritera och värna om kärnverksamheten. De utmaningar som regionen och sjukvården står inför kräver politiskt ledarskap, handlingskraft och tydliga prioriteringar av kärnverksamheten. Med en budget på cirka 70 miljarder kronor för Västra Götalandsregionen finns det självklart möjlighet till omprioriteringar som inte urholkar kärnverksamheten, och där ställda ambulanser inte bör ingå.

Trygghet är viktigt. Långa responstider för akut omhändertagande av patienter och ovissheten kring ambulansens ankomst riskerar att flytta patientflöden till akutmottagningar, vilket inte bara ökar belastningen på sjukvården utan också innebär kostnaderna allokeras till andra områden.

Det är dags för politiskt ledarskap och konkreta åtgärder för att förbättra ambulansinställelsetiderna. Invånarnas trygghet och hälsa är vårt ansvar, och det är något vi inte kan kompromissa med.

Gustaf Josefson (M)

Regionråd i opposition i Västra Götalandsregionen

Johan Fält (M)

Vice ordförande Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Per Vorberg (M)

Kommunstyrelsens ordförande i Härryda

LÄS MER:Ambulansen dröjer allt längre i Härryda

LÄS MER:Stal verktyg för 300 000 kronor från byggarbetsplats i Landvetter

LÄS MER:Butik på Landvetter flygplats sålde valkött – får böta 15 000

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS