Debatt: Bekämpa världshungern med kommunalt köttförbud i Härryda

Om vi i den rika världen tar vårt ansvar och växlar över till växtbaserad föda så finns det tillräckligt med mat till en växande befolkning, skriver debattören Jonas Norberg.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS

Den snabbt växande världshungern är ett akut problem som vi inte längre kan blunda för. Enligt FN:s rapport Global Report on Food Crises 2023 levde cirka 258 miljoner människor i akut matosäkerhet under 2022. Detta är en ökning från 193 miljoner människor under 2021 och 155 miljoner människor 2020.

Huvuddelen av den mat som odlas globalt konsumeras av djurindustrin. Detta eldar på matpriserna och förvärrar världshungern. Malmö har beslutat att inte servera kött på konferenser. Kommunpolitiker i Härryda bör ta efter Malmös gröna exempel.

Enligt Naturskyddsföreningen förbrukas 70 procent av världens åkerareal till bete och för att odla foder till djur. Detta är ett enormt slöseri med mat. Dessa landområden skulle istället kunna användas för att odla grödor som människor kan konsumera direkt.

ANNONS

Om vi i den rika världen tar vårt ansvar och växlar över till växtbaserad föda så finns det tillräckligt med mat till en växande befolkning. Ett kommunalt köttförbud skulle vara ett steg i rätt riktning för att bekämpa världshungern. Det skulle visa att kommunpolitikerna tar frågan på allvar och att man vågar visa konkret ledarskap för att nå Agenda 2030:s mål om att utrota hungern.

Jonas Norberg

Debattör

LÄS MER:Efter supervinsten på Coop: Det skulle Mölnlyckeborna göra med 11 miljoner

LÄS MER:Hampus på Hällsnäs stjärnrestaurang Signum vann silver i Årets konditor 2023

LÄS MER:Lage älskar Bruce Springsteen: ”Vill inte att han stapplar in på Ullevi med rullator”

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS