Debatt: MUF: Rör inte svenska Epa-traktorer

Socialdemokraternas JA-röst till att höja åldern för epa-traktorförare utgör ett ytterligare bevis på partiets fientliga landsbygdspolitik, skriver Felicia Liderud Hagberg, Arvid Strandberg och Ludvig Anderström vid MUF.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Socialister i Bryssel har ännu en gång lyckats slå undan benen för svensk landsbygd. I förra veckan fattade EU-parlamentet beslut om att höja åldersgränsen för A-traktorer, från dagens 15 år till 16 år.

Justeringen kan tyckas vara liten, men innebär i praktiken en kraftig frihetsinskränkning för svenska landsbygdsungdomar, vilka behöver sina bilar för att få ihop vardagen. Franska socialdemokrater i Bryssel ska inte diktera villkoren för svenska Epa-traktorer. Landsbygden måste utvecklas, men det kan den inte göra när bygderna töms på både invånare och arbetskraft.

EPA:n är för många ungdomar, avgörande för ifall de skall kunna ta sig till och från skolan, träningen och kompisarna. Resultatet av EU-förslaget, som inte bara höjer åldersgränsen, utan även skärper körkortskraven för A-traktorn, blir att ungdomarna förblir beroende av deras föräldrars bilkörande för att få livet att gå ihop. Detta är farligt för landsbygdens konkurrenskraft och för individens frihet.

ANNONS

Socialdemokraternas JA-röst till förslagets helhet utgör ett ytterligare bevis på partiets fientliga landsbygdspolitik. Rekordhöga bränslepriser, nedskärningar i kollektivtrafiken uti bygderna och försämrade villkor för EPA:n, är alla S-kreationer, som också lett till att allt fler ungdomar sökt sig från landet och in till storstäderna. En situation som nu hotar landsbygdsföretags framtida existens och hela samhällens överlevnad.

Förslaget måste nu stoppas av ministerrådet, vilket statsminister Ulf Kristersson (M), redan gett signaler om att regeringen avser göra. Medan S-politiker far med osanning om egna handlingar, står vi moderater upp för svenska landsbygdsungdomars frihet och rätt till att få köra sin A-traktor vid 15-års ålder.

Frågan om svenska A-traktorers villkor är en prioriterad fråga för MUF i det stundande EU-valet. Vi är din röst för en fortsatt 15-årsgräns för Epa och för att reglerna för A-traktorerna hanteras på det svenska infrastrukturdepartementet – och inte av Bryssel.

Felicia Liderud Hagberg

Ordförande MUF Härryda-Partille

Arvid Strandberg

Distriktsordförande MUF

Ludvig Anderström

2:e vice distriktsordförande och EU-valledare MUF

LÄS MER:A-traktorn är en viktig bit i livspusslet för många människor

LÄS MER:Kenneth G Forslund (S) vill höja A-traktorernas hastighet: ”Fyra promilles chans”

LÄS MER:Misstänkt farligt föremål på Landvetter orsakade utrymning

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS