Vi förblir Sverige som Natomedlem, men säkrare

Sverige är idag ett säkrare land än vi var i går. Att den svenska flaggan snart hissas utanför Nato-högkvarteret i Bryssel är historiskt. Vi har kommit hem till våra närmsta grannländers samarbete för fred och frihet, skriver statsminister Ulf Kristersson (M) och Ellen Juntti (M), riksdagsledamot från Västra Götaland västra.

Detta är en Åsiktstext. Synpunkter, tankar och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du kommentera eller svara? Mejla till redaktionen@harrydaposten.se

ANNONS
|

Vi lever i en allt farligare omvärld. Vår säkerhet och våra värderingar utmanas av auktoritära krafter, både i vår absoluta närhet och i andra delar av världen. Moderaterna har konsekvent hållit kursen och visat ledarskap för Sverige. Nu är Sverige en del av det mest centrala samarbetet för säkerhet i vårt närområde.

För ett land som har en lång och stolt historia av internationellt engagemang, i FN sedan 1946 och i EU sedan 1995, är detta en naturlig utveckling. Vi moderater blev officiellt för ett Natomedlemskap 2003. Sedan dess har vi steg för steg arbetat för att föra Sverige in i Nato. Vi har successivt blivit fler.

ANNONS

Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina och inledde ett brutalt krig som fortfarande pågår. Det blev en väckarklocka för många i Sverige. Partier som alltid varit emot Nato började inse värdet av försvarsalliansen som garanten för vår säkerhet. Sverige behöver konkreta försvarsgarantier som bara ett Natomedlemskap kan ge. I dag gläds vi av att en bred majoritet i riksdagen står bakom ett svenskt medlemskap. Det är viktigt att ta fasta på, särskilt när vi nu testas som land.

Under parollen en för alla, alla för en är Sverige i dag ett tryggare land än vi var i går.

Sveriges säkerhet är nära kopplad till utvecklingen i vår omvärld. Sedan regeringen tillträdde har vårt uppdrag varit tydligt – vi ska leda Sverige in i Nato, etablera oss som ett starkt medlemsland, och rusta vårt försvar. Försvaret får en historiskt stor satsning och når redan i år upp till över två procent av BNP i anslag. Vi rustar upp och dubblar de svenska försvarsanslagen. Det visar att vi inte bara förväntar oss att få hjälp – vi är också beredda att hjälpa våra allierade. Under parollen en för alla, alla för en är Sverige i dag ett tryggare land än vi var i går.

Vi ansluter oss till ett försvarssamarbete som varit framgångsrikt i snart 75 år. Våra grannar är redan medlemmar – Danmark, Norge och Island sedan 1949. Tyskland blev medlemmar 1955, Polen gick med 1999 Estland, Lettland och Litauen är medlemmar sedan 2004. Nu var det dags för Finland och Sverige.

ANNONS

Att den svenska flaggan snart hänger vid Natos högkvarter, tillsammans med de 31 andra medlemsländernas flaggor, visar att ihärdigt arbete lönar sig. Vi samarbetar med länder som delar våra grundläggande värderingar och som vill skydda våra grundläggande intressen. Vi förblir Sverige, men vårt land har blivit tryggare och säkrare i en svår tid.

Ulf Kristersson (M)

Statsminister

Ellen Juntti (M)

Riksdagsledamot från Västra Götaland västra, bosatt i Landvetter

LÄS MER:Härrydas idrottsstyrelser kämpar med jämställdhet – men det finns undantag

LÄS MER:De är årets kvinnliga företagare i Härryda

LÄS MER:Sprittjuv knivhotade personal på Systembolaget i Mölnlycke

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
1. Sök på Härryda-Posten i Appstore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på "hämta" eller "installera".
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på "öppna" för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.

ANNONS