Csaba Bene Perlenberg: Därför blev händelsen på Landvetter en världsnyhet

Vad som blir en världsnyhet är ibland något av en alkemisk process. Det finns inget recept för vad som flyger som en nyhet. Men i fallet med irländaren som inte kom av sitt plan när det landade på Landvetter finns det flera förklaringar till varför en lokal nyhet plötsligt blev en global världsnyhet.

ANNONS

Rätt person på rätt plats vid rätt tillfälle under rätt omständigheter. Eller som i fallet med irländaren som inte kom av ett Ryanair-plan i Landvetter: Fel person vid fel plats vid fel tillfälle under helt fel omständigheter. Så kan man beskriva förutsättningarna för att en händelse på flygplatsen i Härryda kommun fick vingar – och medvind.

Brittiska BBC, New York Post, New Zealand Herald, indiska Wion, med flera. Och Härryda-Posten förstås. När irländaren Adrian Keogh flög till Landvetters flygplats i Härryda blev han inte bara utsatt för en nedrig situation – frånvaron av assistans för den rullstolsburna resenären gjorde att hans situation och upplevelse via ett inlägg i sociala medier fick ögonen på sig.

ANNONS

Intresset från omvärldens medieredaktioner exploderade. Svensk media plockade upp nyheten från BBC. Sedan skrev Omni, Aftonbladet och Expressen om det, och Härryda-Posten fick också en egen intervju med Keogh.

Men varför blev nyheten så stor? Flera faktorer kan ha samverkat.

Exotismen med Sverige är ett inslag som inte går att underskatta.

Först det uppenbara: Upprördheten över att en man med funktionsvariation tillsynes lämnades åt sitt öde. Människor i utsatta situationer som inte möts av den respekt de förtjänar väcker med rätta medmänniskors sympatier.

Bonusingrediensen med att det handlade om ett Ryanair-flyg går inte att underskatta, även om det irländska flygbolaget för en gångs skull inte omnämndes i negativa ordalag.

Exotismen med Sverige, som har en tendens att både kittla och provocera på världsmediernas scen, och är också ett inslag som inte går att underskatta. Trots svarta rubriker de senaste åren i internationell press om både gängskjutningar och explosioner samt det historiska med att Sverigedemokraterna numera har direkt regeringsinflytande, ses Sverige av de flesta som ett progressivt och modernt land. Att en rullstolsburen person inte får den hjälp som kan förväntas vid en svensk flygplats är troligen otänkbart för de flesta som känner till svensk standard.

Men framför allt finns det en annan faktor till att Adrian Keoghs upplevelse i Härryda kommun fick så stor spridning – det var inte först och främst tack vare traditionella medier. Hans eget inlägg på Instagram var starten till uppmärksamheten. Möjligheten att berätta sin egen historia och sätta ljuset på händelsen var avgörande för att andra, traditionella medier inkluderat, fick reda på incidenten.

ANNONS

Så blev en lokal händelse en global världsnyhet.

LÄS MER:Adrian Keoghs historia blev viral på Instagram – fick ingen hjälp på Landvetter flygplats

LÄS MER:Greps med kontanter på Landvetter – släpps på fri fot

LÄS MER:Emma och Jim premiärflög till New York: ”Festligt!”

LÄS MER:Miljöpartist i Härryda vill se elflygbolaget Heart Aerospace på Landvetter

ANNONS