Csaba Bene Perlenberg: Från container till slott – därför är våra läsare fascinerade av David

David har tagit sig rätten att bosätta sig i en övergiven container på kommunal mark i Härryda.

ANNONS

Det är en typ av berättelse och ett levnadsöde som man inte riktigt tror är möjligt – ändå kunde Härryda-Posten under den gångna veckan berätta om 50-årige David som bosatt sig i en övergiven container i ett skogsbryn någonstans i Härryda kommun. Nu vill kommunen tvinga bort honom därifrån och riva byggnaden genom en så kallad handräckning via Kronofogden.

Härryda-Postens reportrar Malte Just och Enes Mehmedagic mötte tidigare i veckan en man som uppger att han är papperslös, fattig och i stort saknar sociala kontakter. Ändå har han genom envishet och hårt arbete förvandlat en container till sitt hem. Från Rumänien till Härryda, från container till slott.

ANNONS

David menar att han gärna vill bo kvar.

Att han inte har rätt att bo där är uppenbart. Men han har inte verkat med avsikt att förstöra. Tvärtom: Han har byggt om och byggt till containern, planterat blommor och fixat och donat. Ett mer imponerande svartbygge, enligt David gjort med byggdelar som han hittat och samlat, är svårt att föreställa sig.

David har ett synsätt som inte passar sig i ett välfärdsland som Sverige.

Det finns bara ett sätt som det här kan sluta på. David kommer förr eller senare inte att bo kvar i containern. Det här är inte en David mot Goliath-berättelse där David kan vinna mot Härryda kommun. Att bo på det här sättet är varken tillåtet eller medmänskligt. Det är kommunens mark, även David erkänner det.

Vår rapportering om David engagerar. Det ser vi i våra läsarsiffror och i läsarkommentarer. Kanske är det på grund av rättviseaspekten. Är det någon annans mark, i detta fall alla Härrydabors kommunala mark, finns en rätt samstämmig uppfattning om att vem som helst inte kan göra hur som helst.

Men jag vågar mig på att gissa att det ändå finns en fascination kring en person som lever utanför samhället, som förvisso gör något han inte borde, men där han gör det med liv och lusta. En David som har ett synsätt som inte passar sig i ett välfärdsland som Sverige – men där det är kittlande med en person som tar sig rätten att förbättra en container i en glänta i en skog. Inte för att förstöra, utan med avsikten att förbättra och ta ansvar för sin egen situation.

ANNONS

David är en påminnelse om att människor i nöd kan åstadkomma en hel del, även om man inte får eller borde.

LÄS MER:Man bor i container – Härryda kommun har sökt hjälp av Kronofogden

LÄS MER:Härryda kommun vill riva Davids olagliga hem – mot hans vilja

LÄS MER:Tre män misstänks för kidnappning i Härryda kommun

ANNONS