Csaba Bene Perlenberg: Himmelskt att flyga från Landvetter i Härryda till Newark i New Jersey

Direktlinjen till New York från Göteborg blev kortlivad. Men premiärturen till New Jersey var himmelsk, skriver Härryda-Postens chefredaktör Csaba Bene Perlenberg.

ANNONS

Swedavias vd Jonas Abrahamsson gjorde det, så även Härrydas Per Vorberg (M). Likaså SAS mingelproffs och vd, Anko van der Werff, som iklädde sig en stickad blå pullover med den amerikanska flaggan på bröstet.

När de ställde sig bredvid varandra vid invigningen av SAS nya direktlinje Göteborg-New York på utrikesterminalen på Landvetter tidigare i år var det inte långt ifrån att tro att de när som helst skulle bryta ut i ett medley där repertoaren bestod av Frank Sinatras ”New York, New York”, Taylor Swifts ”Welcome to New York” och Don Henleys ”New York Minute”.

I avgångshallen bjöds det på cupcakes med amerikanska och svenska flaggor i. Det hölls tal och applåderna dånade. Äntligen kunde New York-bor resa till den svenska Västkusten utan mellanlandning.

ANNONS

Stämningen var helt enkelt på topp. En direktlinje till världsmetropolen New York var väl värd att fira.

För SAS är det en enorm prestigeförlust.

SAS var till och med så stolta över linjen att de bjöd med Härryda-Posten på en tur-och-retur över Atlanten. På 24 timmar reste undertecknad fram och tillbaka, från och till Härryda via Manhattan, där vi intervjuade FN:s biträdande generalsekreterare, Mölnlyckedottern Ulrika Modéer.

Business class dit, plusbiljett hem.

För en som aldrig någonsin tidigare åkt business class någonstans överhuvudtaget, var det en på gränsen till bisarr upplevelse. Glas av Orrefors. Choklad från Hedh-Escalante Chocolatier i Malmö. Etcetera, med mera. Ovanför molnen var det helt enkelt himmelskt.

Inte att förglömma: SAS-loungen på Newarks flygplats på tillbakavägen var en lisa för själen för en luggsliten, jetlaggad resenär.

Men direktlinjen blev inte långvarig. Tisdagens besked att Landvetter blir en direktlinje kortare kom inte som en chock. Från SAS meddelas det att reseunderlaget inte infriat förväntningarna, men minst lika stor anledning är troligtvis uppköpet av flygbolaget. De nya ägarna med KLM-Air France i spetsen ser över varje linje för att optimera sina egna rutter. Framöver kommer Västkusten troligtvis att nå New York främst via Amsterdam.

För Västkusten var direktlinjen mellan Härryda och New Jersey (dit direktlinjen gick) en kortlivad stolthet, för SAS är det en enorm prestigeförlust.

ANNONS

En så kallad ”New Jersey Minute”, för att parafrasera Don Henley..

LÄS MER:Direktflyg från Landvetter till New York läggs ner

LÄS MER:Så kan Landvetter flygplats påverkas av SAS-uppköpet

ANNONS