Äntligen öppnar Hindås hoppbacke igen – men kungen dissar

På måndag återinvigs hoppbackarna i Hindås. Den stora backen har blivit renoverad och fått en hiss. Men något kungligt besök blir det inte.
– Vi fick ett bra svar att de inte kunde komma. Det får vi acceptera. Och sen blir det kanske ännu bättre att det är just Erik Boström som får klippa bandet. Utom honom hade det här aldrig hänt, säger Anders Norlin, ordförande i Erik Boströms stiftelse.

ANNONS

Med utsikt över skogen, där det går att se hela vägen till Bollebygd och Marks kommun, ovanför Hindåsgården och Nedsjöarna kommer Hoppbacken i Hindås återigen att kunna locka till sig besökare – men inte för att hoppa.

– Det var ett ganska snabbt beslut att vi inte skulle hoppa mer. Och att det istället skulle bli en utsiktspunkt. Men det kommer nog bli ett utflyktsmål, säger Anders Fors som sitter i styrelsen i Erik Boströms stiftelse.

Anders Norlin visar hur attraktiv hoppbacken var i början på 1900-talet.
Anders Norlin visar hur attraktiv hoppbacken var i början på 1900-talet. Bild: Carl Schöndell

Historian är lång, Hindås hoppbacke visade stor attraktionskraft redan från 1905 då den invigdes för första gången. 120 år senare har det hänt mycket. Banan har hållit i tävlingar, varit en turistattraktion för skidintresserade, levt men också dött. På 1930-talet brann den ned och fick byggas om. Några tävlingar har inte skett sedan på 80-talet, och det beror främst på en man.

ANNONS

– När Jan Boklöv gjorde såhär med benen, säger Anders Fors och visar med händerna hur Boklöv spred ut fötterna. Så det har inte gått att hoppa här längre. Då hoppade de för långt, säger Anders Fors.

Flera räddningsprojekt

Det är Boströms stiftelse som har räddat hoppbacken. Det började år 2000 då det fanns visst önskemål av att riva den. Det räddades då av bland annat världsmästaren Jan Boklöv och andra intressanta namn. Före detta statsminister Ingvar Carlsson (S) signerade sin namnteckning på en överklagan. Och det fanns andra eldsjälar som skulle visa sig göra allt för att någon rivning inte skulle ske. Anders Fors, Erik Boström, Bertil Larsson och Anders Norlin har ständigt varit en motståndskraft gällande eventuell rivning.

Överklagan som år 2000 undertecknades av bl.a dåvarande statsministern.
Överklagan som år 2000 undertecknades av bl.a dåvarande statsministern. Bild: Carl Schöndell

Men för att den skulle slippa rivas så behövdes upprustning. En upprustning som egentligen ingen ville betala för. 2015 klev Erik Boström personligen in och startade en stiftelse, och gick själv in med ett miljonbelopp för att påbörja renoveringen.

– Han gjorde det på ett villkor. Och det var att vi skulle vara med i styrelsen. Jag, Anders Norlin och Bertil Larsson, säger Anders Fors.

De gjorde också en insamling där de lyckades samla in ungefär 600 underskrifter från Hindåsborna. En ganska imponerande bedrift med tanke på hur många invånare som bor i Hindås.

ANNONS

– Vi är ju runt 3000 människor. Så det är nästan varje vuxen som har skrivit på, menar Anders Norlin.

Blir byggnadsminne

Och under måndagen är det alltså dags för invigning. Det fanns ett hopp om att självaste kungen skulle vara på plats och klippa bandet vid invigningen, men något sådant majestätiskt besök uteblir. Det blir istället Erik Boström som själv får klippa bandet.

– Det känns rätt på något sätt. Det är tack vare honom vi kan göra det här, säger Anders Norlin.

Mycket berodde också på att länsstyrelsen ansåg att backen spelade en viktig roll i Sveriges kultur -och idrottshistoria. En status som idrottsligt minne gör den i princip immun mot rivningar i framtiden. Åtminstone måste fastighetsägaren ansöka om ett speciellt tillstånd för att kunna påbörja en sådan process. Av 2 400 anläggningar är endast 13 av dem idrottsliga minnen. Hindås hoppbacke blir alltså nästintill unik.

Alla Hindåsbor har besökt backen

Stiftelsen har också lyckats säkerställa att ingen ska kunna ta sig upp i backen när det är stängt. Men vet också att om man verkligen vill ta sig upp, så kan man klättra från backens ände.

– Alla som har vuxit upp i Hindås har varit där uppe någon gång, säger Anders Fors.

ANNONS

Anders Norlin instämmer:

– När jag förklarade vad vi gjorde här så sa mina söner till mig ”där uppe har vi varit pappa”. Och lite så är det, man tänkte ”åh nej”. Men någon gång har alla varit där, säger han.

"Alla som har vuxit upp i Hindås har varit där någon gång”, säger Anders Fors.
"Alla som har vuxit upp i Hindås har varit där någon gång”, säger Anders Fors. Bild: Carl Schöndell

Många idéer

Vad som exakt kommer att erbjudas under en vistelse på hoppbacken är inte bestämt än. Men det finns många förslag. När Härryda-Posten får ett litet smygbesök inför invigningen av hoppbacken rabblas det upp flertalet. En av de mest genomförbara, som också kommer att erbjudas på invigningen, enligt Bertil Nilsson: en stjärnkikare.

– Vi får hitta saker som kan intressera dem, säger Bertil Nilsson.

Anders Norlin berättar om en ännu roligare, kanske mer extraordinär idé.

– Här ska de gifta sig tänker jag, säger han när han står längst upp i hoppbacken. Och så kan de sova i domartornet, säger han.

Det kommer finnas kartor, kompasser och tavlor men såklart är den största attraktionskraften utsikten och höjden. I slutändan blir det Hindåsgården som kommer driva den och som äger marken. Men det är nog inte sista gången som Anders Fors, Bertil Larsson, Anders Norlin och Erik Boström är inblandade i Hindås hoppbackar.

LÄS MER:Snart är hoppbackarna i Hindås redo för invigning

LÄS MER:Hoppbackarna i Hindås blir byggnadsminne

LÄS MER:Det vankas kräftfiske i Rådasjön – alla lotter slut

ANNONS