Arbetet kan börja – så ser planen ut för Bocköhalvön

Detaljplanen för ett nytt bostadsområde på Bocköhalvön i Hindås är godkänd och arbetet kan nu dra igång på allvar. Glädjande, menar Lars Bonander, vd på bostadsutvecklarna Cederfors.
– Det är nu det roliga börjar.

ANNONS

Det har varit många – och långa – turer kring planerna på ett nytt bostadsområde på Bocköhalvön i Hindås. Men nu börjar det gå att skönja ett ljus i tunnelns slut. I oktober klubbades till slut detaljplanen officiellt igenom, vilket innebär att planeringsarbetet nu kan börja på allvar.

Bostadsutvecklarna Cederfors gav sig in i leken för ungefär två och ett halvt år sedan och är de som står bakom större delen av bostadsutvecklingen på halvön.

Lars Bonander, vD på Cederfors, tycker att det känns kul att äntligen få komma igång.

– Det är nu man kanske mer kan prata om vad det är vi ska göra. Men det finns fortfarande en del kvar att besluta när det kommer till kostym och hatt. Och det är först nu när detaljplanen är antagen som vi på allvar kan ta tag i de gestaltningsfrågorna, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Men vi tycker ju att det är nu det roliga börjar!

Parhus och lägenheter

Han menar att det har florerat en del missförstånd kring hur många bostäder som kommer byggas på Bocköhalvön och vill därför klargöra vad som gäller:

– Det kommer bli ett 40-tal bostäder, inte 150. Sedan har ju tomtägaren också 10-13 villatomter och så har kommunen lite mark som de nog inte riktigt ännu har bestämt vad de vill göra med.

Bostäderna kommer vara fördelade på lägenhetshus, med fyra lägenheter i varje, och radhus i lite olika utföranden. Det kommer vara några tvåor, men i huvudsak treor och fyror.

– Men i våra treor och fyror finns möjligheten att man kan ta ner en vägg, för den som vill ha en stor tvåa eller trea.

I radhusen kommer bostäderna bli på drygt 100 kvadrat och sammanlagt handlar det om ungefär 10 nya huskroppar som kommer att byggas i det nya området.

"Inte 40 vita sockerlådor”

Bonander säger att det har varit viktigt för dem att de nya bostäderna passar in i miljön och med övrig byggnation. Men exakt hur husen kommer se ut när de står klara kan han i dagsläget inte svara på.

– Det handlar mycket om färgsättning, färgskala och hur vi placerar husen. Det kommer inte vara 40 vita sockerlådor som det lätt kan bli annars vid nybyggnation, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Så vi har jobbat mycket med färgsättning. Alla hus kommer inte vara likadant färgsatta, utan det kommer vara lite variation som också kan göra att det uppfattas som en mindre skala. Där har Liljewall varit väldigt duktiga.

Vill behålla den naturnära känslan

En oro från de boende i området har varit att en exploatering av området skulle innebära att viktiga grönområden försvinner. Men Bonander ser tvärtom en stor attraktivitet i det naturnära läge som Bocköhalvön innebär.

– Det är därför vi har pratat mycket om det i detaljplanearbetet. Vi har till exempel fått med att det också ska vara en återplanteringsdel. För det är klart att när vi bygger så kommer vi behöva ta ner en del träd, men då kommer vi flytta på det som går eller återplantera vegetation så man får upp det snabbt.

Ett förslag som har varit på agendan, i form av ett medborgarförslag, är att använda ytan till en park, i stället för bostäder. Och det menar Bonander delvis kommer bli verklighet.

– Det är ju faktiskt en skogspark planerad i området, även om det kanske inte blir just på vår yta. Det är det vi försöker illustrera med den visionsbilden vi har tagit fram också, att försöka få den känslan.

ANNONS
Lars Bonander, vd på Cederfors.
Lars Bonander, vd på Cederfors. Bild: Cederfors

Ser ljust på Bocköhalvöns framtid

Varför Cederfors blev intresserade av just Hindås och Bocköhalvön finns det många förklaringar till, men framför allt handlar det om Hindås läge när det kommer till kommunikationer, naturen och närheten till Göteborg.

– Jag har ganska bra koll på kommande projekt i Göteborgsområdet och jag måste säga att jag tycker att Hindås, och just Bocköhalvön då, är lite unikt. Så vi tycker att läget är jätteintressant.

Han nämner också ett annat stort projekt i Hindås som väntar framöver – nämligen det nya Hjortviken-hotellet.

– Det är ju en satsning som också gör att man kommer behöva tillskansa sig bostäder nära sin arbetsgivare.

När detaljplanen vinner laga kraft den 20 november kommer de inom kort att öppna upp för säljstart. Planen är sedan att försäljningen, tillika byggnationen, kommer ske i två eller tre etapper, där den ena troligtvis kommer överlappa den andra.

Exakt i vilken ände de börjar bygga vet de ännu inte helt säkert. Det beror nämligen på från vilket håll kommunen börjar arbetet med att dra fram kommunalt avlopp och vatten.

– De har haft lite olika scenarier, så vi inväntar lite besked om vilket håll de börjar gräva från och det får vi anpassa oss efter.

ANNONS

Planerar att börja bygga i vår

Därefter räknar de med att kunna sätta spaden i backen någon gång i vår. Och om försäljningen går bra och allt flyter på som det ska så skulle det kunna bli så att allt står klart redan ungefär två år senare.

– Det är över 150 personer på vår lista nu och det här är inget som har legat i flera år, utan det här är såna som har kommit in de senaste kanske två åren. Men vi hoppas att vi kommer ha tecknat tillräckligt många för att kunna börja under våren.

Finns det en oro med tanke på det ekonomiska läget att köparna inte ska våga?

– Inte när det är rätt projekt. Bland de vi har som är intresserade så är det antingen hemvändare som vill tillbaka, men som inte hittar något bra alternativ, eller de som vill flytta till ett enklare boende och sälja sin villa, säger han och fortsätter:

– Och då kan man ju inte vänta på ett nytt tillfälle, för det finns bara ett Bocköhalvön. Det kommer inget nytt område här, utan det är här och nu man får ta chansen.

Han hoppas också att mycket av den oro som har funnits kring utvecklingen av området nu ska lägga sig. Och tror samtidigt att beskedet om att detaljplanen äntligen är klubbad välkomnas av många.

ANNONS

– Det blir lätt fokus på de som inte vill, men det är rätt många som vill att det ska byggas också och att detaljplanen blir klar, så att de som har väntat på att få bygga ut eller så kan börja med det.

Han tror att det i slutändan kommer bli bra för alla inblandade:

– Jag har jättestor respekt för komplexiteten när man är inblandad i en detaljplan, det kan vara svårt till och med för oss ibland att förstå allt. Så man får nog lita på oss helt enkelt och att vi gör detta med varsamhet, säger han och fortsätter:

– Jag förstår att det alltid är lite omtumlade när det ska byggas intill där man bor, men min erfarenhet är att det oftast blir ganska bra, kanske bättre än vad man tror ibland till och med.

LÄS MER:Fällning av träd på Bocköhalvön upprör: ”Värdefullt område”

LÄS MER:Politiska punkten är satt för Bocköhalvön

LÄS MER:Hindåsbor engagerar sig mot byggplaner på Bocköhalvön

ANNONS