Aynaz Bassiri har byggt pepparkakshus inspirerat av verkliga katedraler

För Eskilsbybon Aynaz Bassiri är det precis som för många andra en kär tradition att bygga pepparkakshus i juletider. Hon tar det dock ett steg längre än de flesta. I år har hon tagit inspiration av olika verkliga katedraler och byggt ”Aynazkatedralen”.
– Jag har fått träningsvärk för att jag har kavlat så mycket, säger 22-åringen.

ANNONS
LocationLandvetter|
|

På gatan i Eskilsby där Aynaz Bassiri bor är julen en prioriterad högtid. Ljusslingorna som klär varenda hus i området lyser upp till en snudd på filmisk inramning i decembermörkret.

De juliga vibbarna förstärks ytterligare när Aynaz Bassiri öppnar dörren, och hennes spektakulära pepparkakshus skymtar på köksbänken bakom henne.

Bygget som hon kallar för ”Aynazkatedralen” är bara ett i raden av hennes verk. Ifjol byggde hon ett praktfullt pepparkaksslott, och året innan det snickrade hon ihop ett elegant lok.

– Jag har alltid tyckt om att göra ritningar och har alltid gjort mina egna pepparkakshus. Men när jag var liten var det ju småbyggen. Det är de senaste tre, fyra åren som jag verkligen lagt ner tid och som jag blivit riktigt nöjd med mina byggen, säger Aynaz Bassiri.

ANNONS

Började med skisserna i oktober

I år föll alltså valet på en katedral. Från början tänkte hon att hon skulle göra Notre Dame, men när hon började kika runt lite grann konstaterade hon att det finns många fina katedraler, och fick svårt att bestämma sig.

– Så det fick bli en kombination av flera olika katedraler, och så har jag tänkt lite själv. Jag gillar att göra något lite unikt också, säger hon.

Hon började med skisserna redan i oktober och varje detalj är noga uttänkt. Sedan ritningen blev klar har hon väntat otåligt på att få dra igång.

– Jag har varit så himla taggad. Men jag fick fundera lite på när det är socialt accepterat att börja bygga pepparkakshus, så jag tänkte att jag skulle hålla mig till första advent. Men det blev en dag tidigare, säger hon och skrattar.

Därefter följde åtta långa dagar av kavlande och pysslande innan bygget till sist stod klart.

– Det tar längre tid än man tror. Vissa dagar har jag kanske suttit från två på eftermiddagen till två på natten. Jag har fått träningsvärk för att jag har kavlat så mycket, säger hon och skrattar igen.

Gillar inte pepparkakor

Den stora utmaningen har varit att räkna ut vinklarna för att de olika delarna ska passa med varandra.

ANNONS

– Jag är inte bra på matte. Jag var nära på att börja gråta en gång när det inte gick ihop. Men till slut löser det sig ju och för det mesta har det ändå varit en rolig process.

Och så den givna frågan – ska du äta upp den?

– Nej. Jag gillar inte pepparkakor, och det är ingen i min familj som gör det heller. Och så samlar det ju lite damm, så det är kanske inte så gott.

– Jag brukar ställa ut husen när det finns snö. Det blir ganska fint. Men sen brukar det sjunka ihop ganska snabbt. Det är lite sorgligt när man är så nöjd och har lagt ner så mycket tid, säger hon.

LÄS MER:Årets julmarknad i Hindås lockade många besökare

LÄS MER:Julgranen på plats i Mölnlycke

LÄS MER:Tony gillar tomtar – men inte för många

ANNONS