Barnfamiljer i Härryda kämpar för att få ihop ekonomin – nya grupper söker stöd

Det ekonomiska läget slår hårt mot barnfamiljer. Det visar en ny rapport som bland andra Rädda barnen och Röda korset tagit fram. Maria Berggren är diakon vid Björketorps församling. Hennes bild är att behovet av akut hjälp även finns i Härryda kommun.
– De jag redan har kontakt med kommer oftare och det kommer andra som jag inte har haft kontakt med tidigare. Ofta är det ensamstående med barn men även en del äldre som har det svårt att få ihop det med pensionen, säger hon.

ANNONS

Rapporten ”Barnfamiljers ekonomiska svårigheter 2023” är en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Rädda barnen, Röda korset, Majblomman och Hyresgästföreningen. Drygt tusen föräldrar har intervjuats under årets första månader. Enligt rapporten har gränsen mellan att precis klara familjeekonomin och att inte kunna tillgodose sina barns basbehov blivit tunnare de senaste åren. Situationen har även förvärrats de senaste tolv månaderna. Värst drabbad är gruppen ensamstående föräldrar med en inkomst upp till 29 500 kronor.

Var fjärde ensamstående förälder lånar pengar till grundläggande utgifter, till exempel för mat eller kläder. Men även utgifter för fritidsaktiviteter behöver prioriteras bort för många i gruppen. Var femte ensamstående förälder har svårt att klara ökade utgifter på mer än 1 000 kronor.

ANNONS

I sitt jobb möter diakonen Maria Berggren i Björketorps församling just nu drygt 25 personer som behöver hjälp. Det är en blandning av Rävlandabor, Hällingsjöbor och Hindåsbor. En stor skillnad är att folk nu är i behov av stöd för sina allra mest grundläggande behov.

– Förut har det mer varit att man inte har haft råd att betala avgiften till fotbollsträningen men nu är det folk som kommer och säger att vi har ingen mat i helgen eller inga blöjor och då känner inte jag att jag kan strunta i det, säger hon.

Björketorps församling hjälper till med presentkort på Ica

Församlingen kan bidra med presentkort på Ica-butiken i Hindås och i vissa fall kompensera för enstaka resor med kollektivtrafik. Hon har en viss kassa att röra sig med – men den är begränsad.

– Det är viktigt att det är de som verkligen behöver som kommer. I första hand tycker jag att man ska vända sig till socialtjänsten för det är de som har det yttersta ansvaret för människor i kommunen, säger Maria Berggren.

Förra året fick församlingens diakonikonto en större penninggåva.

– Det gjorde så att att vi kunde vara något mer generösa då. Kyrkorådet brukar anslå cirka 15 000 kronor så gåvorna från människor är mycket avgörande.

ANNONS

Diakonen lyfter även den lokala Röda korset-butiken.

– Den är jättebra med billiga priser och dit brukar jag rekommendera folk att handla. Jag kan också hjälpa till med att köpa och ge till den som behöver och sedan skänka då men vi har inga regelrätta klädinsamlingar hos oss.

Vad säger de som kommer till dig?

– Man vågar prata om det. Men det klart att det är jobbigt och pinsamt och komma och be om saker när man vill vara självständig. De lever på marginalen.

Försörjningsstöd upplevs som krångligt

Maria Berggren har inga formella krav på att föra dokumentation. Hon beskriver det som att personerna inte behöver ”visa upp hela sina liv” för att få hjälp. Men hon frågar alltid om personen har sökt försörjningsstöd.

– En del har gjort det men de flesta har inte försörjningsstöd för att man inte blir berättigad till det. Det finns också de som får avslag. Då brukar jag uppmuntra till att överklaga men då är det väldigt ofta som personen säger att det inte är någon idé eller att man inte ens har ansökt för det är ganska mycket papper man ska lämna in och vända ut och in på sig själv.

Hennes uppfattning är att det är svårare att få försörjningsstöd nu än tidigare, samt att stödet inte räcker.

ANNONS

– De flesta som kommer till mig har inte försörjningsstöd för de kanske inte är berättigade det av olika anledningar. Eller så har de försörjningsstöd men så räcker inte pengarna ändå eftersom riksnormen inte har följt med i inflationstakten. Ligger man lite över normen får man ingenting, men eftersom priserna har gått upp kommer folk behöva mer pengar helt enkelt.

Under intervjun med Härryda-Posten knackar det på dörren. Vid dörren står en av dem som Maria Berggren har kontakt med, en kvinna i 30-årsåldern som vill vara anonym. Hennes enda inkomst för tillfället är föräldrapenning. Hon är anställd inom handel.

– Mammapenningen är inte mycket att hurra för. Jag hade behövt jobba mer än heltid för att få det att gå runt. Jag behöver hjälp med att få pengar till mat för mig och mina barn. Jag har två och en tredje på väg.

Hon har varit där en gång tidigare och bett om samma sak. Många runt henne sitter i samma sits, berättar hon.

– Vänner har gått ut och frågat efter gratisgrejer som barngrejer. Man märker också på sociala medier att det är väldigt många som kämpar just nu men de som det har slagit hårdast mot är pensionärer och småbarnsfamiljer. Priserna ökar ju på allting. Det gör att det blir ännu tuffare nu om man redan innan hade det tufft.

ANNONS

Utsattheten syns inte i statistiken för försörjningsstöd

Socialnämndens ordförande Maria Kornevik Jakobsson (C) kommenterar rapportens resultat lokalt så här:

– Vi är på tårna och vi följer det här men vi har inte sett någon ökning av antalet personer som lever på försörjningsstöd.

Upplever du att det är tufft att få pengarna att räcka till? Vill du berätta om din situation – även anonymt? Kontakta Härryda-Posten på redaktionen@harrydaposten.se

Fattigdomsfakta

En särskilt utsatt grupp: Ensamstående föräldrarna med inkomst under 29 500 kronor.

• 1 av 8 har haft svårt att mätta sig själv eller familjen.

• 1 av 4 har haft svårt att betala familjens räkningar

• 1 av 6 har också haft svårt att betala för kollektivtrafik

Källa: Barnfamiljers ekonomiska svårigheter 2023

LÄS MER:Ryanair överklagade klimatavgifter på Landvetter – förvaltningsrätten gav Swedavia rätt

LÄS MER:Snösmockan kostar Västtrafik miljonbelopp i förseningsersättning

LÄS MER:Så jobbas det för att laga vattenläckan i Hindås

ANNONS