En av bedragarna fångades på en bankomats övervakningskamera, när han tog ut pengar från en av offren i Partilles kort.
En av bedragarna fångades på en bankomats övervakningskamera, när han tog ut pengar från en av offren i Partilles kort. Bild: Polisen

Bedragare poserade som bankpersonal – gav sig på äldre

Ett stort antal äldre människor blev uppringda av falska banktjänstemän som skrämde upp dem och hävdade att deras pengar var i färd med att stjälas från bedragare i Afrika.
De utsatta människorna lämnade sedan över kort och smycken värda hundratusentals kronor, men i Landvetter stod en man i 90-årsåldern på sig och vägrade släppa in bedragarna som fick gå tomhänta därifrån.
Nu döms två av de misstänkta bedragarna till fängelse. Den tredje frias helt.

ANNONS

Två män och en kvinna som alla tre är skrivna i Skåne har sedan i somras suttit häktade misstänkta för en rad åldringsbrott.

Under våren 2023 misstänker polisen att trion gav sig på 17 äldre personer runt om i Sverige.

Brottsmetoden har gått ut på att en av personerna kontaktat sitt offer via telefon och utgett sig från att komma från personens bank.

Den falska banktjänstemannen har sedan förklarat för sin ”kund” att deras konto har blivit utsatt för ett bedrägeri eller bedrägeriförsök. Inte sällan från vad som hävdats vara ljusskygga bedragare på den Afrikanska kontinenten.

– Bankmannen jag pratade med lovade att på torsdag ska de göra ett tillslag, mot alla som gör såhär mot oss. Att de har kontakt med den afrikanska banken och att de ska ta bovarna, berättar ett av offren i förhör med polis.

ANNONS

Bedragarna besökte de äldre

I det omfattande utredningsmaterial som Härryda-Posten tagit del av framgår det att det samtalen skapat stor oro hos flera av de som kontaktats av de falska banktjänstemännen.

Men när offren varit som allra oroligast har bedragarna erbjudit dem falsk trygghet genom att förklara för dem att de kan skicka personal för att ”säkra upp” bankkort och värdesaker i deras hem.

Brotten har ägt rum på flera platser i landet, men förutom i något enstaka fall, inte nära anslutning till där de misstänkta gärningsmännen själva bor. I Västsverige har äldre personer i bland annat Göteborg, Mölndal, Kungsbacka och Landvetter utsatts.

Just i Landvetter fick bedragarna dock inte med sig något byte. Detta då den man i 90-årsåldern man besökte den 27 april i år vägrade släppa in en falsk banktjänsteman när han inte kunde identifiera sig vid dörren.

På andra platser fick trion sin vilja igenom.

Fick med sig smycken och bankkort

Ett sådan exempel är i Partille den 18 april i år, då en äldre dam utsattes.

I förhör med polis berättar hon om händelseförloppet. Tillvägagångssättet liknar det som de allra flesta av bedragarnas offer utsatts för.

– Jag svarade i telefonen på eftermiddagen. Han sa att det kommit till deras kännedom att mitt bankkort blivit scannat. Mannen sa att dem skulle undersöka det här. Han sa fråga till slut om jag hade några värdesaker hemma eller några juveler. Han skickade upp en person från SEB. Hon skulle värdera mina smycken, berättar kvinnan.

ANNONS

Polisen: Vad hände sen?

– Sen satt hon här och tittade på mina smycken. Hon tog med sig dem och skulle värdera på banken. Det var ringar. Hon satt en liten stund i fåtöljen och tog med sig smyckena. Sen gick hon.

Utredningen visar att kvinnan som besökte den äldre damen fick med sig värdesaker för cirka 35 000 kronor. Hon fick också med sig kvinnans bankkort och koder. Kort efter brottet fångades en av gärningsmännen på övervakningsfilmer när han tog ut 15 000 kronor av offrets besparingar i en bankomat i centrala Partille.

Men sen var det stopp, då offrets kort spärrades av en av hennes barn som i förhör uppger att modern utsatts för bedrägerier tidigare.

– Det här är inte första gången som hon blivit utsatt. På något sätt känns det att de har pejl på morsan.

Vid varje enskilt brottstillfälle fick bedragarna med sig mellan 10 000 och 50 000 kronor. Vissa av offren var i 90-årsåldern och totalt har bedragarna kommit över besparingar och värdesaker till ett värde av 289 600 kronor.

Männen får fängelse – kvinnan frias

Under utredningen har samtliga misstänkta helt nekat till brott.

Under onsdagen avkunnande Göteborgs tingsrätt sin dom.

De båda männen döms till två års fängelse för 15 fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri.

ANNONS

Den äldre av männen, som är i 40-årsåldern, frias från ett fall av bedrägeri medan den yngre som är i 30-årsåldern döms på den punkten.

Båda två ska utöver sitt fängelsestraff också betala skadestånd till offren som i runda slängar motsvarar vad de kommit över genom sina brott.

I sin dom skriver tingsrätten att männens bedrägerier närmast antagit yrkesmässiga former.

”Med utgångspunkt i frekvens, tillvägagångssätt och den logistik som krävts för att utföra åtalade gärningar står det klart att gärningspersonerna utgörs av en grupp personer som på närmast yrkesmässig basis ägnat sig åt att bedra äldre personer på deras pengar och smycken”, skriver Göteborgs tingsrätt i sin dom.

Båda två har ett gediget brottsförflutet.

Den äldre av dem dömdes 2021 till ett år och tre månaders fängelse för två fall av grovt bedrägeri och ett fall av försök till grovt bedrägeri. Vid det tillfället förekom han under 35 avsnitt i belastningsregistret.

Den andra mannen dömdes 2022 till fängelse för grovt bedrägeri och inbrott, men har också suttit i fängelse vid andra tillfällen.

Den kvinna i 30-årsåldern som åtalades i målet frias på alla punkter. Detta då utredningen inte kunnat leda i bevis att hon varit delaktig i bedrägerierna.

”I avsaknad av positivt stöd att så är fallet är det emellertid, mot NN:s förnekande, inte styrkt att hon varit gärningsperson vid något av de begångna bedrägerierna. Hon ska därför frikännas från samtliga åtalspunkter.”, står det i domen.

ANNONS

LÄS MER:Härrydabo lurades på sina besparingar – döms för penningtvättbrott

LÄS MER:Flera bedrägeriförsök i Hindås

LÄS MER:Lurade till sig lyxbil på Landvetter – döms först fem år senare

ANNONS