Förslaget till kommunstyrelsens beslut, som ytterst ska behandlas av kommunfullmäktige, är att anta den detaljplan som ligger på bordet. Förslaget går ut på att det ska byggas 80 bostäder fördelade på olika bostadstyper och upplåtelseformer. Utöver det planeras bland annat utbyggnad av och anslutning till kommunalt vatten och avlopp och ombyggnation av befintliga vägar.
Som Härryda-Posten tidigare har rapporterat om sköts beslutet upp redan i början av sommaren. Och ännu en gång i augusti. Arbetet med den nu aktuella detaljplanen för Hindås påbörjades 2013. Sedan dess har det funnits delade meningar om vad marken bör användas till. Bland annat har förslag om att det skulle kunna anläggas en park lämnats in som motsvarande medborgarförslag.
Markägaren: ”Uppgiven”
Marken som det handlar om är indelat i tre fastigheter. Kommunen äger två delar och privatpersonen Jan-Erik Eskilsby en av dem. Han köpte tomten 2005 och är trött på att vänta på kommunens besked.
– Jag har gått och väntat på beslutet i alldeles för många år. Det var därför jag tog beslutet att jag måste röja, säger han och refererar till att han har röjt upp i sin skog under tiden. Vilket också har väckt reaktioner.
– Tiden bara gick och gick. Man är skyldig att sköta om sin skog, säger han.
Han är försiktigt positiv till utgången av frågan på dagens sammanträde.
– Jag är positiv till att det blir ett beslut om vad som gäller. Det är viktigt att det blir ordning och reda för alla boende, säger Jan-Erik Eskilsby.
Är det ett för kraftigt ordval att säga du är uppgiven?
– Nej, det kan man säga att man har varit under åren. Jag köpte Hindås Villastad 2005, det är snart 20 år och de har hållit på att diskutera detaljplanen hela den tiden, säger han.
Det kommer att byggas bostäder på hans mark men det kommer inte vara kommunen som kommer göra det.
– Det är jag som råder över marken som är min. Det kommer att bli bostäder men just nu är marknaden rätt så dålig så det är inte läge att sätta igång och bygga. Jag vet i alla fall att jag kan bygga tio eller tolv villor tror jag. Jag vill att det ska passa in i miljön. Det kommer jag att sträva efter.
Vad tänker du när du säger så?
– Det får ju inte vara några fyrkantiga lådor. Det tycker jag ser fruktansvärt ut.
Kritik mot hanteringen kvarstår
En av de som bor i området är David Borg. Han har tidigare varit skeptisk till hanteringen av ärendet och är orolig för att det kan komma att bli fler bostäder än de 80 som politiken signalerar om. Han har tidigare sagt till till Härryda-Posten:
– Jag är orolig för att det kan bli långt över hundra bostäder. Värsta farhågan är ju att något som har varit ett väldigt lummigt villaområde, snarare blir så överexploaterat så att det känns som ett helt nybyggt område. Jag hör knappt en granne idag, så det kommer att bli förändringar oavsett om det blir tre villor eller tjugo lägenheter, avslutar David Borg.
När Härryda-Posten når honom under onsdagen har han inte ändrat uppfattning.
Vad tänker du om att ett beslut väntas fattas under torsdagen?
– Det har tagit fantastiskt lång tid. Det är olyckligt för alla som bor här och resten av orten och politiker och tjänstemän, säger han.
Härryda-Posten har sökt Per Vorberg (M) och Patrik Linde (S) i egenskap av ordförande respektive andre vice ordförande i kommunstyrelsen.
LÄS MER:Mer än 3 000 liter vatten släckte Förbo-huset – se bilderna inifrån
LÄS MER:Regionrådet Pär Lundqvist (L) om raset på E6: ”Kalla in krisledningsnämnden”