Beslutet: Ingen förlängd skyddsjakt på varg

Tisdagen blev sista dagen för skyddsjakt på den attackerande vargen.
Det har Länsstyrelsen beslutat, trots att man inte har funnit vargen.
– Vi kan inte utesluta att den har rört sig vidare, säger Nelly Grönberg.

ANNONS

I två veckor har skyddsjakten på en varg pågått, bland annat i östra Hindås, efter att den enligt uppgifter attackerat får i området mellan Alingsås, Herrljunga och Borås. Tisdagen blev sista dagen och jakten förlängs således inte, trots att vargen inte har hittats.

– Vi har haft några moment där det har funnits indikationer på att det har funnits varg. De har haft hundar ute och försökt spåra den här individen, men det har inte lett till någon avlivning, säger Nelly Grönberg på Länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ingen vanlig företeelse

Skyddsjakter som den här är inte någon vanlig företeelse, enligt Grönberg.

– Det är mer undantag än regel, säger hon.

ANNONS

Hon poängterar också att sådana här vargattacker är problematiska.

– Vargar attackerar ju andra djur för att de är stora rovdjur. Men att det finns individer som väljer att gå på tama djur istället för att döda vilda djur ser vi som allvarligt. Alla vargindivider gör inte så, och de som gör så gång efter annan är problematiska att ha.

Ingen förlängd skyddsjakt

Hon berättar att de har beslutat att inte förlänga skyddsjakten i nuläget, eftersom de inte kan utesluta att vargen har rört sig vidare. Samtidigt säger hon att det är möjligt att beslutet kan ändras ifall de får in uppgifter om att varg finns kvar i området.

– Det här är en vandringsvarg, alltså en ung individ mellan ett och två år ungefär, som ännu inte revirmarkerar, säger Nelly Grönberg.

En vandringsvarg kan enligt Naturskyddsföreningen gå åtta mil på ett dygn.

På tisdagen beslutade Länsstyrelsen om skyddsjakt efter en annan vargindivid i närområdet. Jakten gäller en revirmarkerande hane, och bedrivs till den 1 augusti i ett område kring Falköpings, Varas och Ulricehamns kommungränser.

LÄS MER:Skyddsjakt på varg i Hindås

LÄS MER:Ministern om vargattackerna: Stammen måste minska betydligt

LÄS MER:30 får dödade i vargattacker – länsstyrelsen varnar djurägare

LÄS MER:Rekordmånga vargar i länet

ANNONS