Bevattningsförbudet hävs i Härryda kommun

Trots en mulen sommar har Härryda kommun haft bevattningsförbud från den 14 juni till den 7 augusti.
– Man får tacka Härrydaborna för att de har lyssnat på oss, säger Christian Landén, enhetschef på kommunala Härryda- Vatten och Avfall AB.

ANNONS
|

Bevattningsförbudet beror mycket på den torra våren och att nivåerna i kommunens vattenmagasin har varit låga.

– Det är väl alltid några som undrar och har åsikter när det regnar så här, men även om det regnar lite gör det inget för våra magasin med mindre skurar som pågår en timme. Det mesta tas upp av marken, säger Christian Landén.

Han fortsätter:

– Redan i början på juli började det här vädret. Men det var inte så mycket regn ändå, det var mest blåst och lite mulet och så kom det någon skur.

Finns det någon korrelation mellan att bevattningsförbudet tas bort och stormen som drar in nu?

ANNONS

– Nej, det gör det egentligen inte, vi hade släppt på det här i vilket fall som helst. Men det är ju bra för våra magasiner när det kommer nederbörd.

Ej tillåtet att fylla pooler

Christian Landén förklarar att det märktes stor skillnad på vattenförbrukningen när förbudet infördes. Det har inte varit tillåtet att vattna med vattenslang eller fylla pooler, och uppmaningen har varit att använda vattnet sparsamt genom att inte spola i kranarna i onödan. Det har även rekommenderats att vattna med regnvatten.

– Man får tacka Härrydaborna för att de har lyssnat på oss, och varit förstående, säger Christian Landén.

Regnfattig vår

Härryda kommuns magasin har haft låga nivåer av vatten och därav bevattningsförbudet, men efter skiftande väder med regn och svalare temperaturer i luften har Härryda Vatten- och avfall kunnat häva bevattningsförbudet.

Härrydaborna uppmanas dock i ett pressmeddelande att vara fortsatt sparsamma med deras vattenförbrukning. Christian Landén menar att det generellt finns flera kommuner runt om i regionen som har haft bevattningsförbud efter den regnfattiga våren.

– Vi har ju både grundvattenmagasin och ytvattenmagasin här i kommunen. Dels har vi Finnsjön här som är vår ytvattentäkt och borta i Rävlanda och i Hällingsjö har vi grundvattentäkt.

Vattnet utvinns från täkt och är samma vatten som går ut till befolkningen. Ytvatten är i regel det vattnet som syns, exempelvis sjöar och hav, och grundvatten är det vatten som finns djupt ner i marken. De västra delarna av kommunen får sitt vatten av ytvattentäkt och de östra av grundvattentäkt, eftersom det är där de olika täkten finns.

ANNONS

LÄS MER:Så förbereder sig Härryda kommun för Hans

LÄS MER:Toinis unika släkthistoria – som ingermanlänning: ”Flydde med båt”

LÄS MER:Tre hotell i Härryda kommun om rekordturismen

ANNONS