Bildextra: Så går bygget av nya Hjortviken country club i Hindås

Dubbelt så stort och i helt ny kostym: I början av 2025 öppnar dörrarna till det nya Hjortviken. Kom med in på en rundtur och se hur hotellet i Hindås växer fram.

ANNONS

Om drygt ett år kommer de första gästerna kunna checka in på det nya Hjortviken country club. Det anrika konferenshotellet i Hindås som får göra plats för ett nytt, stort destinationsområde blir dubbelt så stort, med 150 hotellrum, två restauranger och två pooler, vilket Härryda-Posten har berättat om tidigare.

När Härryda-Posten är på besök en kylig eftermiddag i november är bygget i full gång. I de delarna av hotellet som består av den gamla byggnaden har man av naturliga skäl kommit lite längre och där målas, kaklas och, till och med i vissa fall, möbleras det. I de helt nybyggda delarna pågår det på vissa håll fortfarande schaktning, det saknas ännu fönster och den ena poolen är ännu bara en lerig grop.

ANNONS

Tagit ner stora väggar

Ansvariga för hela bygget är BRA Bygg som har tagits in på helentreprenad. Och på plats från byggfirman för dagens rundtur är de två platscheferna Andreas Dörrheide och Anton Jarlros.

Rundturen börjar i entrén, som kommer vara på samma ställe som den var även innan ESS Group tog över. Den vita Hjortviken konferenshotell-skylten hänger fortfarande kvar på fasaden ovanför entrédörrarna, men i övrigt är det mycket som ser annorlunda ut.

En stor vägg har plockats ner vilket gör att besökaren nu direkt möts av utsikten över Västra Nedsjön. Här kommer sedan den ena av hotellets två restauranger att ligga, tillsammans med reception, en lobbybar och lite andra umgängesytor.

Via ett trapphus kommer man sedan till de helt nybyggda delarna, där det kommer bli en till restaurang, två pooler, poolbar och fler hotellrum.

Spår av det gamla syns än

Den gamla delen kommer inhysa, förutom en av restaurangerna, en del av hotellrummen. I vissa fall har projektet kommit så långt med rummen att man till och med har börjat prov-inreda. Väggarna är målade i vitt och sandgult och inredningen går i jordiga, naturnära färger.

I korridorerna i de gamla delarna av huset är målarna i full gång med att måla väggar och dörrar. Dörrarna i en sandgul nyans liknande den i rummen och väggarna i mörk aprikosrosa.

ANNONS

Mycket är övermålat och utbytt, men det finns fortfarande spår kvar på sina håll av vad som en gång var. Bland annat det gamla trappräcket ner till receptionsområdet och ett stort flygfoto över Hindås som täcker en hel vägg som en fondvägg. Det mesta kommer försvinna efter hand som hotellet blir mer färdigt, men de funderar på att kanske låta något litet spår finnas kvar som en liten blinkning till det gamla.

– Just den här kanske vi sparar, säger Andreas Dörrheide och pekar mot en stor karta inne i ett hörn av våningen ovanför receptionen, och fortsätter:

– Här bakom är utgången till fläktrummet, så det kommer bli ett linnéförråd här. Så den kanske vi kan spara för skojs skull.

Pelé bodde på hotellet

I en av korridorerna ligger det ett rum med en historia som dock aldrig går att renovera bort. Rum 410.

– Här är Pelés gamla rum, där han bodde 1958, säger Anton Jarlros.

Det var i samband med fotbolls-VM 1958 som den nu mera legendariska fotbollsspelaren Pelé, eller Edson Arantes do Nascimento som han egentligen hette, bodde på dåvarande Hindås turisthotell.

Och redan då hade hotellet hunnit gå igenom stora förändringar. Hotellet byggdes 1906 men totalförstördes i en brand bara 30 år senare och behövde därför byggas upp på nytt igen.

ANNONS

Därefter har tillbyggnader gjorts i olika etapper och nu genomgår hotellet alltså ännu en stor transformation. Men hur hotellet i Hindås ser ut om ytterligare 30 år återstår att se.

LÄS MER:Hjortviken country club i Hindås tar form

LÄS MER:Den stora hotellbranden i Hindås: ”Elden är lös!”

LÄS MER:Sportbaren i Hindås blev thaikök – nu utökas restaurangen

ANNONS