Brand i industrilokal i Landvetter

En kraftig brand bröt ut i Bårhults industriområde i Landvetter under tisdagskvällen. Ett stort antal brandmän kämpade med lågorna och explosionsrisken. Först efter nästan ett dygn var branden släckt.
Nu lämnas ärendet över till polisen som får tillträde till brandplatsen.
– Först då kan vi ta reda på hur branden startat, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

ANNONS

Larmet om branden i byggnaden i Bårhults industriområde kom strax efter klockan åtta på tisdagskvällen. Det skickades först ut några resurser men det stod snart klart att det krävdes mycket mer.

Branden bröt ut i bottenvåningen i industrilokalen, enligt initiala uppgifter till räddningstjänsten. Ett stort antal brandmän bekämpade branden hela natten, och när man trodde läget förbättrats på morgonen spred det sig istället i konstruktionen.

– Det har kommit här på förmiddagen. Vi bygger upp med mer resurser igen då den sprider sig, den ökar på, sade Christer Dyrfelt, på räddningstjänsten.

På onsdagseftermiddagen var branden släckt.

– Branden ska vara släckt. Vi kommer att vara kvar där för bevakning (under natten, reds anm). Vi har för avsikt att avsluta räddningsinsatsen, sade Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen.

ANNONS

Vid klockan 12 på torsdagen lämnades brandplatsen över till polisen.

– Vi inväntar polis eller väktare men nu lämnar vi. Insatsen från oss är avslutad, skulle det blossa upp igen får vi åka tillbaka, säger L-O Nordström, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten.

Mindre explosioner

Det förelåg explosionsrisk i samband med branden eftersom det fanns gasflaskor i lokalen. Konkret handlar det om behållare med acetylengas. Vid hög värme riskerar de att explodera – vilket försvårade släckningsarbetet, enligt ett pressmeddelande från räddningstjänsten.

– Vi har spärrat av och håller på och kyler av med vattenkanoner, sade Fredrik Östlund, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten, under tisdagskvällen.

Polisen var på plats och bistod räddningstjänsten, bland annat med säkerhetsavstånden.

– De har begärt en avspärrning på 300 meter. Skälet är att det finns gasflaskor i lokalen, förklarade Stefan Gustafsson, presstalesperson på polisen.

Härryda-Postens reporter på plats under tisdagskvällen hörde höga smällar från lokalen. I början var det oklart om något hade exploderat, men senare kunde räddningstjänsten bekräfta att det hade varit några explosioner.

– Vi har haft en del mindre explosioner. Det är gasflaskor som har exploderat, sade Mats Gränsmark på räddningstjänsten.

Det finns mycket gasol här

En företagare berättade för Härryda-Posten att det förvaras värmepumpar och gasol i byggnaden som brinner. Delar av lokalen ska ha använts som ett lager, enligt en annan uppgift till tidningen.

ANNONS

– Det är bara chock, sade en anställd vid ett av de drabbade företagen.

Brandorsaken oklar

Vad som har orsakat branden är i nuläget oklart. En förundersökning har inletts gällande grov skadegörelse genom brand. Men det är först nu, på torsdagen, som polis får chans att påbörja en teknisk undersökning.

– Vi har skrivit en anmälan om grov skadegörelse genom brand. Men det ska först svalna på plats innan vi kan göra en teknisk undersökning, säger Göran Carlbom, vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Det är för tidigt att säga något mer om utredningen.

– Vi har en inledd förundersökning. Allt bygger på att vi får gå in, först då kan vi ta reda på hur branden startat, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson.

LÄS MER:Företagare utestängda på grund av branden i Landvetter

LÄS MER:Så stöttar Härryda kommun företagen som drabbats av branden i Landvetter

LÄS MER:Här rasar branden i industrilokalen i Landvetter

ANNONS