Cheerleadern Nova ska till Netflix-colleget i USA

Nova Ekman Larsson tog nyligen ett EM-silver i cheerleading. I augusti flyttar hon till USA för att träna med ett av de allra bästa lagen på Trinity College, känt från Netflixserien Cheer. Med Härryda-Posten pratar hon om kärleken till sporten och dess baksidor.
– Det första mina tränare sa när den här serien kom ut på Netflix var ju att de hellre såg oss äta en burgare innan varje träning, säger Nova Ekman Larsson.

ANNONS
|

När Härryda-Posten träffar cheerleaderstjärnan Nova Ekman Larsson är det utanför hennes arbetsplats, en matvarubutik i Mölnlycke. Snart kommer kassaarbetet bytas mot college och cheerleaderträning på den högsta nivån i världen. Pengarna Nova lyckas spara ska gå till ännu mer cheerleading, utöver den träning hon får i skolan.

Det var inte många veckor sedan Nova Ekman Larsson kom hem från EM-mästerskapet i cheerleading med ett silver i bagaget för henne och Göteborg Cheer One Wildcats. Ändå är hon inte nöjd:

– Vi visste att vi kunde mycket bättre än vad vi kanske egentligen fick visa upp, berättar Nova om EM.

Nova Ekman Larsson förklarar att cheerleading är en ”tycka”-sport. Det är mellan sju till nio domare som bedömer varje match vilket gör att det skiljer sig från andra sporter där prestationen står för sig själv.

ANNONS

GCO Wildcats, som också är det laget som har fostrat Nova, hade ett tapp under EM vilket gjorde att de inte satte programmet på de två och en halv minuter som det ska vara på.

– Jag hade nog bara velat sätta vårat program så som jag vet att vi hade kunnat göra det och veta hur utfallet hade blivit då, för idag så vet vi vad utfallet blir när vi inte klarar det, förklarar Nova Ekman Larsson.

Om sin långa väg till toppen berättar Nova Ekman Larsson att cheerleadingen alltid har kommit först.

– Cheerleading är inte ett alternativ, det bara är så och det andra får komma åt sidan säger Nova och tilläger:

– Så klart att jag vill hänga med mina kompisar, men cheerleading är fortfarande prioriteringen så allt annat får komma efteråt. Beroende på skolarbetet, allting får komma sen.

Resan till USA

Trots ”bara” en silvermedalj bär det av till USA för Ekman Larsson efter sommaren för att träna på Trinity College i Texas, känt från Netflixserien Cheer, där bland annat den renommerade tränaren Vontae Johnson arbetar. Johnson blev ett namn efter att serien sändes. En av anledningarna till att valet föll just på Trinity College är just tränarna.

ANNONS

– Jag kände att jag klickade väldigt bra med de tränarna direkt så det kändes naturligt, och sen var det billigare också. Det var många fördelar.

Att gå på college i USA är kostsamt – lyckligtvis har Nova Ekman Larsson fått ett stipendium som täcker en del av kostnaderna. Det är dessutom ett av USA:s bästa cheerleading-lag som 18-åringen har blivit uttagen till. Som Ekman Larsson själv beskriver det är cheerleading mer en industri i USA.

– Det är jättestor skillnad [från Sverige, reds. anm.]. Även om cheerleading fortfarande inte är en sport som man tjänar pengar på.

Om man vill gå med vinst som cheerleader är det till sociala medier man får vända sig. Vissa tränare tjänar också bra, främst de som är välkända namn.

USA och Sverige

Det finns en annan stor skillnad mellan Sverige och USA som blev tydlig när serien Cheer kom ut: den giftiga kulturen. Nova Ekman Larsson påpekar att trycket på cheerleaders antagligen var värre förr när sporten hade mer strikta regler – exempelvis fick utövarna inte vara tatuerade. Dessutom hade man allt som oftast magdräkt. Ett annat fenomen som har synts, bland annat i serien Cheer, är föräldrar som pushar sina barn till gränsen vilket verkar vara ett mer vanligt förekommande fenomen i USA.

ANNONS

– Det finns mycket skit i USA också. Speciellt i collegevärlden, att toppen ska vara pytteliten och nästan sjuk och killen ska vara skitstor och jättemusklig och så skulle jag inte säga att det är i Sverige. Det första mina tränare sa när den här serien kom ut på Netflix var ju... Vi ser er hellre äta en burgare innan varje träning, säger Nova Ekman Larsson.

Som topp har Nova blivit slängd och runtkastad i luften otaliga gånger och att göra så kallade ”tossar” är hennes starka sida. Nova konstaterar att hon aldrig har varit höjdrädd, men det är inte bara det som utmärker en bra topp.

– Man måste ju vara ganska fierce och kunna showa, säger Nova och fortsätter:

– Det handlar väl mycket om självsäkerhet. Men jag skulle inte säga att man måste ha en speciell storlek utan mest att man måste äga det. Det syns direkt om du är osäker och det går igenom hela gruppen.

Även Novas relation till sin egen kropp som topp har förändrats under hennes liv och genom tonåren – som cheerleader brukar man säga att man är som allra bäst mellan elva och arton. Men till syvende och sist förespråkar Ekman Larsson att alla i laget behövs och är lika viktiga.

ANNONS

– Alla, oavsett vilken position man har, är lika viktiga i laget och i programmet. Det kanske man glömmer att se ibland, man kanske jättegärna vill vara topp och så är man bas och då tycker man att toppen är mycket viktigare. Men toppen hade ju inte varit där om det inte fanns basar att hålla i, säger Nova Ekman Larsson.

LÄS MER:Liverapport Mölnlycke IF:s damjuniorer i Gothia cup-final

LÄS MER:Det skulle Gothia cup betyda för restaurangen

LÄS MER:Om Gothia Cup i Mölnlycke: Klubbarna reagerar

ANNONS