Då är gruset borta i Härryda – Landvetter sopas sist

Snöfall, prioritering av andra arbeten och personalbrist har lett till försening av bortsopandet av grus i Härryda kommun.

ANNONS

Det brukar heta att när gatorna sopas fria från grus, då är det vår. I Härryda kommun skiner solen, men gruset består.

Ett sent snöfall och en del personalfrånvaro har gjort att arbetet blivit förskjutet med ungefär två veckor. Hela processen med att grusa på vintern och sopa på våren får följa både vädret och tillgång till personal under de perioderna.

Jonny Rosander som är driftingenjör på trafikavdelningen vid Härryda kommun säger att det inte går att ha en exakt tidsplan för säsongsbundna arbetsuppgifter.

– Det har varit lite manfall som dragit ut på tiden. Någon fick barn och var ledig två veckor. Lite vanliga sjukdomar och sånt där, men det får man räkna med. Sett till tidigare år brukar maj månad gå åt till gatusopning, men i år drar vi över en bit in i juni också, berättar han för Härryda-Posten.

ANNONS

Bara Landvetter kvar att sopas rent

Alla orter utom Landvetter är nu i princip färdiga. Där påbörjades sopningen i onsdags och beräknas ta två veckor. I vilken ordning orterna sopas roteras från år till år. Föreningsvägar är dock alltid sist, och därför kommer det att göras en runda till i bland annat Mölnlycke.

Sopningen skulle ha påbörjats tidigare, men efter att ett snöfall drog in i början av mars fick det skjutas upp. Det är dessutom inte bara vädrets makter som styr när gatorna blir grusfria.

John Åkesson är trafikingenjör på Härryda kommuns trafikavdelning och säger att även resursplanering spelar roll.

– Det kan ju hända saker som innebär att vi får prioritera andra saker. Att barnen blivit hemskickade från förskolan eller saker på vår avdelning som behöver göras först. Det är ju inte så att vi har en särskild personalgrupp som bara sysslar med grusupptagning. Vissa saker påverkar vad vi kan göra, säger han.

LÄS MER:Du ska inte tro det blir sommar om inte Rolf, 58, sätter fart

LÄS MER:Ny restaurang ska slå upp portarna på Råda säteri

LÄS MER:Hällsnäs hotell och restaurang satsar och bygger spaudde

ANNONS