Därför slutar Fredrik Olsson som näringslivschef i Härryda kommun

En av Härrydas mest välkända tjänstemän är på väg att lämna Härryda kommun. Efter sju år som näringslivschef lämnar Fredrik Olsson sin tjänst i höst – och går till samma tjänst hos en av grannkommunerna. – Det har varit en lång och spännande tid, säger han till Härryda-Posten.

ANNONS

För Härrydas företagare och aktiva inom näringslivet har Fredrik Olsson under lång tid varit en ständig följeslagare. Som näringslivschef har han lett Härrydafrukosten, agerat kontaktperson och varit en engagerad kraft för att göra kommunen till en serviceinstans även för näringslivet.

Men säg det som varar för evigt. Fredrik Olsson väljer nu att lämna sin tjänst i kommunen – för att gå vidare till samma tjänst i grannkommunen Lerum.

– Jag lämnar Härryda för ett nytt spännande uppdrag som näringslivschef i Lerums kommun med lite nya förutsättningar att jobba i en för mig helt ny kommun, berättar han för Härryda-Posten.

ANNONS

Vad skiljer sig mellan Lerum och Härryda?

– Härryda är ju Göteborgsregionens bästa näringslivskommun och har under många, många år varit och fortsätter vara en fantastisk plats att driva företag i, säger Olsson och fortsätter:

– Lerum är lite up-and-coming. Det finns ett bra och dynamiskt näringsliv men man har inte riktigt lyckats ta sig till topp-positionen. Kommunen ligger på fel sida 100-strecket när det gäller bästa näringslivskommuner. Det finns lite mer att göra och nu har kommunen en ny politisk majoritet som har bestämt att de ska bli Sveriges bästa näringslivskommun. Jag tror att jag kan hjälpa till i den processen.

Lyfter Härrydas förståelse för näringslivets behov

När Fredrik Olsson ombeds nämna vad han kommer bära med sig från Härryda kommun nämner han både kollegor och företagarna han arbetat med under de gångna åren.

– Det brinnande engagemanget hos företagarna i Härryda kommer jag bära med mig. Den där känslan att det inte är omöjligt. Det är en kommun som är driven av att man vill förändra och utveckla.

Vad är du mest stolt över från din tid i Härryda?

– Att vi har fått till ett så gott samarbete mellan näringslivet och kommunen. Vi har lyckats så bra tillsammans.

ANNONS

Vad är den största förändringen sedan du började?

– Jag tycker kommunen har en mer professionell hållning gentemot näringslivet. Det finns en större förståelse för näringslivets utmaningar och behov, och att det är näringslivet som bidrar till välfärden i samhället.

Hyllar både företagare och förtroendevalda i Härryda

Vem som efterträder Fredrik Olsson som Härrydas näringslivschef återstår att se.

Har du något gott råd till din efterträdare, vem det än blir?

– Släpp aldrig foten från gaspedalen. Vi måste framåt, både Härryda kommun och regionen i stort. Det är bara att öka takten. Näringslivet kräver mer, och offentligheten måste hålla jämna steg. Fortsätt att gasa.

Fredrik Olsson säger att han mest kommer att sakna sina kollegor på näringslivsenheten, men lyfter också fram kontakten och arbetet med de förtroendevalda.

– Våra politiker är sjukt duktiga och professionella. Det har varit en jättekul resa att få jobba tillsammans med politiken. De har verkligen visat att de vågar och att det går att får resultat.

Ska Härryda nu vara oroliga för att du ska locka över massa företag till Lerum istället?

– Jag tror att det finns plats för företag i hela Göteborgsregionen. Trycket är så hårt. Det handlar mer om att rätt företag ska vara på rätt plats. Härryda har sina styrkor, och Lerum har sina.

ANNONS

Fredrik Olsson ska inom kort gå på semester men kommer tillbaka en vända innan han slutar den sista september. Det nya jobbet tillträder han 2 oktober.

I Svenskt Näringslivs enkätundersökning bland företagarna själva gällande företagsklimatet i kommunen placerade sig Härryda i Göteborgsregionens topp.

LÄS MER:Härryda på pallplats när utmärkelsen Årets superkommun 2023 delades ut på Almedalsveckan

LÄS MER:Företagsklimatet fortfarande i topp i Härryda kommun

LÄS MER:Kontorshotellet Paréa ska främja samarbeten mellan företag i Mölnlycke

ANNONS