Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Birgitta Lindqvist

Den meteorologiska sommaren kan redan vara här

De senaste dagarna har bjudit på varmt och soligt väder. Den meteorologiska sommaren kan redan ha anlänt till Västra Götaland enligt SMHI:s meteorolog.
– Det ser ut som att sommaren kommer att ha anlänt den 8 eller 9 maj, säger Viktor Bergman som siar om helgens väder i Härryda.

ANNONS
|

Vädret i Västra Götaland har präglats av strålande sol och värme de senaste dygnen. Det innebär att den meteorologiska sommaren redan kan ha anlänt till länet.

Vad innebär meteorologisk sommar?

– Det krävs att medeltemperaturen är över 10 grader fem dygn i sträck. Just nu har vi haft det sedan åttonde maj. Först i efterhand kan man bedöma när den meteorologiska sommaren har anlänt, förklarar SMHI:s meteorolog Viktor Bergman.

I vissa kommuner anlände den meteorologiska sommaren redan i april. Till exempel fick Göteborg sommar den 18 april, enligt SMHI:s definition.

Så blir vädret i helgen

Fredagen bjuder på soligt och molnfritt väder med temperaturer omkring 20 grader. Under lördagen förväntas vädret förändras något.

ANNONS

– Lite fuktigare luft tar sig in över landet. Det kan växa till sig till stackmoln på eftermiddagen. De flesta kommer att få uppehåll. Men någon skur går inte att utesluta, säger Viktor Bergman.

Men de varma temperaturerna verkar hålla i sig under lördagen. I Härryda beräknas temperaturen bli 21 grader.

Söndagen förväntas bjuda på liknande väder.

– Fram på dagen växer stackmoln fram. Det skulle kunna bli någon skur.

LÄS MER:Flygplan på Landvetter evakuerades – rökfylld kabin

LÄS MER:Nya ägare till villa i Mölnlycke – prislappen: 5 850 000 kronor

LÄS MER:Byggbolag orsakade utsläpp i skyddade Björrödsbäcken

ANNONS