Direktflyg från Landvetter till New York läggs ner

För ett halvår sedan invigdes SAS nya direktlinje från Landvetter till New York. Nu meddelar flygbolaget att linjen läggs ner.
– Det är oerhört tragiskt, säger Johan Trouvé, vd på Västsvenska Handelskammaren.

ANNONS

När beskedet kom om det nya direktflyget till New York från Landvetter flygplats beskrevs det som en unik linje. För första gången skulle resenärer kunna flyga från Västsverige till den amerikanska storstaden utan någon mellanlandning.

– Så fantastiskt roligt att att en av de linjer som vi jobbat så hårt för nu äntligen lanseras, sade Anna Strömwall, flygplatsdirektör på Swedavia, till HRP om satsningen.

Ett drygt halvår senare kommer alltså chockbeskedet att linjen skrotas. Direktflygen till New York kommer inte att återupptas efter vinteruppehållet, meddelar nu SAS, vilket Realtid var först att rapportera.

– Efterfrågan från Göteborg har dessvärre varit lägre än förväntat. Därför kommer vi framöver att omprioritera våra resurser, säger Lars Wigelstorp Andersen, Vice President Public Affairs på SAS, till Realtid.

ANNONS
”Det är oerhört tråkigt och ledsamt, både för näringsliv och besöksnäring”, säger Anna Strömwall.
”Det är oerhört tråkigt och ledsamt, både för näringsliv och besöksnäring”, säger Anna Strömwall. Bild: Paul Wennerholm

Flygplatschefen om beskedet: ”Oväntat”

Att direktflygen i slutet av oktober skulle bli de sista på linjen var inte något som Anna Strömwall, flygplatschef, såg framför sig.

– Jag skulle säga att det var oväntat. Vi såg fram emot en fortsatt linje under nästa säsong också, säger hon om beskedet.

Flera faktorer ska ha bidrag till flygbolagets beslut, enligt Strömwall. Inte minst den globala ekonomin.

– Jag förstår på SAS att det delvis är omvärldsfaktorer som har gjort att satsningen inte fallit ut så väl som man hoppats på. Men jag hoppas så klart att de kommer tillbaka, med bättre förutsättningar. Kanske när bränslepriset inte är lika högt.

Trouvé: ”Oerhört tragiskt”

Att linjen dras in redan efter ett halvår blir ett tungt slag för regionen, menar Västsvenska Handelskammarens vd.

– Det är oerhört tragiskt och väldigt, väldigt tråkigt för Västsverige. Detta har varit önskelinjen nummer ett i över tio års tid, så vi blev oerhört tacksamma och glada när SAS drog igång linjen i april.

Johan Trouvé är vd på Västsvenska Handelskammaren, och menar att beslutet kommer att påverka Västsverige negativt.
Johan Trouvé är vd på Västsvenska Handelskammaren, och menar att beslutet kommer att påverka Västsverige negativt. Bild: Olof Ohlsson

Trots att den säsong då direktflygen var tänkta att gå, från april till oktober, nu är över, menar Trouvé att tidpunkten på året kan ha påverkat efterfrågan under perioden.

– Det är väldigt kort tid för att kunna mäta detta. Dessutom innefattar perioden sommaruppehållet, då folk har ledigt i näringslivet och industrin, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Emma och Jim premiärflög till New York: ”Festligt!”

LÄS MER:Så kan Landvetter flygplats påverkas av SAS-uppköpet

LÄS MER:Direktlinjen till New York är en julklapp till Landvetter flygplats och Västsverige

ANNONS