Dyrast att hyra bostad i Härryda kommun jämfört med resten av Västra Götaland

Härryda kommun har de högsta snitthyrorna i hela Västra Götaland enligt en undersökning från tidningen Hem och hyra.
– Det finns något positivt bakom de här siffrorna. Det vill säga, man tar hand om fastigheterna och producerar nytt, säger Förbos vd Peter Granstedt.

ANNONS
|

Hyresgästföreningens medlemstidning Hem och hyra har gått igenom utvecklingen av snitthyran i samtliga av Västra Götalands kommuner sedan 2016. Härryda kommun toppar 2022 med en genomsnittlig kostnad på 7 700 kronor för 70 kvadratmeter.

Det motsvarar en procentuell ökning med 28 procent. Den största i hela Västra Götaland – och över den allmänna prisutvecklingen, enligt tidningen.

Undersökningen har även tagit hänsyn till faktorn andel invånare med låg ekonomisk standard (hushållets disponibla inkomst med hänsyn taget till vilka som bor i hushållet är lägre än 60 procent av medianvärdet för riket. reds.anm.). I Härryda motsvarar det 6,5 procent, vilket placerar kommunen som en av de mest välbärgade.

ANNONS

Enligt Hem och hyras granskning är det standardhöjande renoveringar och nyproduktion som driver upp hyreskostnaderna.

Peter Granstedt, som är vd för allmännyttan Förbo, anser att båda faktorerna är rimliga.

– Det är något positivt att man har mycket nyproduktion i en kommun för vi vet att det är en stor bostadsbrist. Sedan vet vi att man inte kan trolla vad det gäller byggkostnader. Alternativet är att inte bygga och det är mycket sämre, säger han till Härryda-Posten.

Förbo har under de senaste åren haft mycket nyproduktion.

– Den senaste tiden har vi byggt mest i Landvetter. Det vi har nu är den fortsatta utvecklingen vid Säteriet. Där har vi sålt ett antal byggrätter men de ska uppföras som bostadsrätter för att vi ska få till en blandning av upplåtelseformer i området. Det har vi bidragit till men vi ska inte bygga några hyresrätter där förutom ett kvarter som ligger några år fram.

Är behovet av renoveringar extra stort här jämfört med andra kommuner i Västra Götaland?

– Tittar vi på vårt bestånd generellt och vad vi har arbetat med för renoveringar mellan 2016-2022 har vi flera stora områden som genomgått stora renoveringar. Det tydligaste exemplet är Säteriet i Mölnlycke där vi har 730 lägenheter som är ett äldre bestånd och stora delar har renoverats under den tidsepoken. Sedan har vi två stora områden i Landvetter. Det är standardåtgärder som måste göras.

ANNONS

Hyresgästföreningen: ”Det är uthyrarens marknad”

Hyresgästföreningens ordförande i Härryda Jan Linde anser att det byggs för lite givet bolagets soliditet. Han menar att Förbo borde belåna mer för att bygga mer. Och han håller inte med om att Förbo har haft mycket nyproduktion.

– De har väldigt lite nyproduktion. Det är inte Förbos fel alltihop. Det beror också på att kommunen inte hjälper dem att hitta tomter och utvecklas. Förbo har låga lån i relation till fastigheternas värde, så de skulle kunna belåna mer och bygga mycket mer. Det är inte grundproblemet.

Det är snarare bostadsbolagets tidigare värdeöverföringar till kommunen, enligt honom. Två år i rad har 20 miljoner kronor tagits ut av de fyra kommuner som äger bolaget, däribland Härryda. I år föreslås 15 miljoner kronor tas ut, även om det råder oklarhet om så kommer bli fallet givet att både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna har uttryckt kritik.

– Kommunen gick 300 miljoner i vinst förra året. Det finns en absurditet i det här som medverkar till att Härryda har extremt höga hyror, säger Jan Linde.

Han tillägger att resultatet av för få nybyggnationer och bolagets värdeöverföringar blir att det blir ”uthyrarens marknad.”

Förbo: ”Utdelningen är ingen faktor”

Men att uttagen och värdeöverföringarna skulle vara en bidragande faktor till hyressättningen avfärdar bolaget med bestämdhet.

ANNONS

– Utdelningen har inget med hyreshöjningarna att göra över huvud taget och det är inte en faktor i hyresförhandlingarna, säger kommunikationschefen Hanna Holmström till Härryda-Posten.

Hon förklarar också att det inte finns något uttryckligt krav i ägardirektiven på att bolaget behöver ge utdelning till kommunen.

– Däremot har ägarkommunerna den lagstadgade möjligheten att kunna plocka ut vinst ur ett kommunalt bolag. Det är något som ska tas i kommunfullmäktige från år till år, säger hon.

LÄS MER:Åsikterna mellan blocken går isär gällande utdelning på 15 miljoner från Förbo

LÄS MER:Legendariska bandet Dr Hook kommer till Mölnlycke

LÄS MER:Mölnlyckes nya stadsdel – ett steg närmare förverkligande

ANNONS