Efter branden – frustration och oro bland grannar

Under tisdagseftermiddagen började en sprängmatta brinna i Landvetter. Många boende i området blev vittne till elden, detta efter att de först noterat svarta rökmoln. Rahul Kilpadi bor i huset närmast schaktet:
– Ska vi förvänta oss fler incidenter?

ANNONS
|

När Härryda-Posten besöker Landvetter under onsdagsförmiddagen, dagen efter att det började brinna i en sprängmatta, så är det flera grannar som samlas längs med Tomtevägen.

Samtliga bor nära byggarbetsplatsen och var alla vittnen till gårdagens brand. Det är självfallet ett oundvikligt samtalsämne, men missnöjet bland dem handlar om långt mycket mer än att området, tillfälligt, förpestades av svart rök och lukten av bränt gummi.

– Det är ingen som har frågat om våra synpunkter. Det känns som vi bara blivit överkörda, säger Annika Carlsson som är ute och rastar sina hundar.

Tomtevägen slingrar sig runt schaktet och det är även där nyinflyttade Sanna Thornell bor. Hon flyttade in i sitt hus för bara ett år sedan.

ANNONS

– Vi flyttade ut hit från stan för att ha nära naturen, men nu försvinner den. Här i skogen fanns det älgar som kalvade. Och det kan de inte göra nu längre, hävdar hon.

Grannar vill se att branden utreds

Längst ner för Tomtevägen ligger ett enskilt hus. Det är ett rött hus som ligger lite upphöjt och har utsikt över schaktet. Det är bokstavligen ett stenkast från trädgården till en av borrarna. Hit flyttade Rahul Kilpadi för ett år sedan.

– Det var vid halv sex-tiden i tisdags som det small. Som vanligt var det ett dammoln som efterföljde smällen. När jag tittade ut under fem minuter var det svart rök. Röken steg upp och blev bara tjockare och tjockare. Jag visste ju att det var något som brann, så vi gick ut och tittade. Men sen så varnade brandmännen och vi fattade att det var någon form av farlig rök, säger han och fortsätter:

– Det var varit en obehaglig känsla sedan dag ett när de började borra. Det är ju inte bara sprängningar utan det är borrandet som håller på hela dagen. Det är en lågfrekvent resonans och det vibrerar hela tiden.

Är du orolig över att någonting mer ska hända i framtiden?

ANNONS

– Alla jag pratade med igår är oroliga över att det ska hända något igen. Ska vi förvänta oss fler incidenter? Vi vill att branden ska utredas och det vill vi innan jobbet fortsätter.

I närheten av där Rahul Kilpadis hus ligger ligger ytterligare ett hus. Personen som bor där vill vara anonym, och när Härryda-Posten tar kontakt så är han i full färd med att – borra sten i sin trädgård.

– Det här oljudet håller på 12 timmar om dagen. Jag blir dum i huvudet av det, det är därför jag började med att borra sten här... Så att jag inte hör dem, säger han och tillägger:

– Det är det här konstanta ljudet som är det jobbiga. Sprängningarna är ju ingenting, även om vi fått ta ner allt som står vid fönstren, allt flyttar ju sig. Lampan i vardagsrummet åkte ner en dag så att den sprack. Den ska de få betala och batteriladdaren till mobilen flög en och en halv meter i luften en annan gång.

Kan du berätta om branden igår?

– Det brann som in i helvete och det var ett jävla liv här. Det är läskigt såklart, man vet ju inte om det finns odetonerat sprängmaterial som är i närheten. Det är sånt som är läskigt. De har dunkar och sånt och man vet inte om det kan ta eld.

ANNONS

Rättelse. I en tidigare version av artikeln uppgavs det att branden inträffade i Landvetterkrossen. Det stämde inte. Artikeln har uppdaterats.

LÄS MER:Sprängmattor började brinna i Landvetter

LÄS MER:Hade hundratals filer med övergrepp mot barn – döms till fängelse

LÄS MER:Genom helvetet på två hjul – Jimmy Rönn tävlar i världens tuffaste cykellopp

ANNONS