Ekonom reagerar på dyr räkmacka på Landvetter flygplats

Ekonomen Johan Javeus tog en sen lunch i form av en räkmacka på Landvetter flygplats. Han var beredd på att det skulle bli lite dyrare än en lunch i stan, men blev trots det chockad över priset. Gensvaret på sociala medier har varit massivt. Men Björn Olsson som är vd på Scandinavian service partner som äger restaurangen försvarar priset och menar att det finns billigare alternativ.
– Det är en premiumräkmacka.

ANNONS

Söndag eftermiddag befann sig Johan Javeus, ekonom på SEB, på Landvetter flygplats, på väg hem från ett dagsbesök i Göteborg. Magen kurrade och det hade blivit dags för en sen lunch. Valet föll på en räkmacka med en öl. Men när det var dags att betala blev han chockad.

– Man köper vad man tycker är en relativt ordinär lunch och blir rätt förvånad över priset, säger Javeus till Härryda-Posten.

422 kronor gick notan på. 269 kronor för själva räkmackan och 153 kronor för ölen. Och Johan menar att även om han är medveten om att det är dyrare på flygplatsen än på andra ställen var det trots allt lite saftigare än vad han hade räknat med.

ANNONS

– Jag tycker ändå att man har en relativt grundad bild av vad det ska kosta. Sen förstår jag att det är dyrare på flygplatser och allt har ju blivit väldigt mycket dyrare. Men det finns ju ändå saker som man blir förvånad över. Sedan vet ju inte jag hur de kommer fram till vilka priser de ska sätta eller inte.

Var räkmackan värd nästan 300 spänn då?

– Det är ju lite svårt ... Var den värd det när man är hungrig? På ett sätt ja, på ett sätt nej. Det var ingen fantastisk räkmacka som man tänkte var någonting man aldrig har smakat förut. Den var god, men den var inte exceptionell.

Hur mycket ska en räkmacka kosta?

– Om en räkmacka kostar 200 så är det väl dyrt, men det kan man väl tycka är vad det kostar. Och en öl kan jag ju tycka fortfarande ska kosta under hundra kronor, inte över.

Räkmacke-frågan engagerar på sociala medier

Efter den dyra lunchen valde Johan att göra ett inlägg på mikrobloggen X, före detta Twitter, för att dela med sig av sin upplevelse. I sitt inlägg skriver han: ”Ok, svårt att bli chockad över vad saker kostar numer men den här är svårslagen. En högst ordinär räksmörgås och en vanlig öl på Landvetters flygplats... 422kr!!!”.

ANNONS

Och inlägget, som i skrivande stund har fått över 280 000 visningar på plattformen, har engagerat. De flesta som svarat håller med om att över 400 kronor för en räkmacka med öl är i det dyraste laget.

”I närheten av stöld!?” kommenterar en användare på plattformen.

”Omöjligt att de kan vara seriösa. Hutlöst!” skriver en annan.

Flera användare frågade sig lite skämtsamt om kanske även räkorna hade tagit flyget till Landvetter:

”Varje räka fick en egen flygbiljett?!”

”Så går det när räkorna flyger #businessclass till flygplatsen.”

Svårt med konkurrens på flygplatsen

Men förutom medhåll är det också flera som kommenterat som menar att så länge som någon är villig att betala, är det de facto inte för dyrt. Ett perspektiv Johan Javeus delvis håller med om.

– Det kan man ju naturligtvis säga, att det står ju var och en fritt att välja och köpa. Och så ska det vara i en marknadsekonomi, men just en flygplats kanske inte är ett exempel på när en marknadsekonomi fungerar allra bäst. Det är inte så att vem som helst kan öppna butik där och det är inte heller så att kunderna har så många valmöjligheter.

Men om man bojkottar räkmackorna kanske de känner sig tvingade att sänka priserna?

ANNONS

– Absolut! Och det där är ju liksom en fråga som man i så fall får ställa till dem som driver restauranger på olika håll och kanter, men att det är dyrt på flygplatser, så är det naturligtvis. Och det tror jag att alla är medvetna om. Men som sagt, det finns ändå en nivå som gör att man även där, med den bakgrunden, blir förvånad, säger Johan Javeus.

Försvaret: ”Det var en premiumräkmacka”

De som sålde räkmackan var Scrimshaw bar som drivs av Scandinavian service partner (SSP). Björn Olsson är vd och anser att reaktionen måste sättas i sitt sammanhang.

– Den bilden är en reflektion av personen har köpt. Men sedan är det viktigt att komma ihåg att det går att köpa en räkmacka och en öl för 300 kronor. Det du ser på bilden är en 60 centiliters fatöl, vilket inte är normal storlek. Och det är en premiumräkmacka och i dag kostar den 269 kronor. Men det finns även för 169 och 189 kronor.

Vad är det som gör att det blir dyrt på Landvetter flygplats?

– Det är mer komplicerat att drifta på en flygplats. Att bedriva verksamhet på andra sidan en säkerhetskontroll kräver även en helt annan organisation för oss som bolag, så det är många parametrar som bestämmer prisbilden.

ANNONS

Kan du ge konkreta exempel på vad det innebär?

– Det är en helt annan logistik. Vi måste ta in varor som ska röntgas. Vi har inga genvägar in bara för att vi är operatör. Det är en mer komplex drift.

Kan du förstå att folks uppfattning kan vara att det i vissa fall är billigare med själva flygbiljetten än att äta på flygplatsen?

– Det kan jag givetvis förstå. Men det är också viktigt att förstå att det är liknande priser om man åker ut i skärgården och köper en räkmacka och en öl. Det handlar om vad man jämför med. Min upplevelse är att det inte längre är jättestor skillnad på prisbilden mellan stan och flygplats som det kanske historiskt har varit. Detta beror även på den stora inflation som varit på matvaror och livsmedel de senaste åren.

LÄS MER:Fritt fram för köp på Systembolaget med digitala id-kortet

LÄS MER:Miljöchefen: ”Förorenade områden behöver prioriteras”

LÄS MER:Landvetter flygplats har väntat i 20 år på tåget

ANNONS