Emma hyr ut köksredskap – är nu utsedd till årets företagare

Hon pausade sin tjänst som chef på Volvo, för att främja cirkulär ekonomi. Nu är hon utsedd till årets företagare av Landvetter-Råda Centerkvinnor.
– Emma Ytterstad kommer med något nytt. Jag har aldrig hört talas om detta tidigare, säger Gun Wågsjö (C).

ANNONS

Varje år på Internationella kvinnodagen lyfts lokala företagarkvinnor av Landvetter-Råda Centerkvinnor. Förra året blev mäklaren Yvonne Elmgren, som Härryda-Posten tidigare skrivit om, prisad.

Den här gången har turen kommit till Emma Ytterstad, en tidigare Volvo-chef, som bor i Pixbo. Hon har startat ett företag som heter Rekitchen, i syfte att främja den cirkulära ekonomin och ett cirkulärt samhälle.

– Hon är ju en kreativ företagare som kommer med något helt nytt. Jag har aldrig hört talas om detta tidigare, det som hon håller på med, säger Gun Wågsjö (C), som är ledamot i kommunfullmäktige i Härryda.

ANNONS

Köpte och sålde begagnad köksutrustning

Genom sitt företag hyr Emma Ytterstad ut köksutrusning till exempelvis studenter och andra som bara behöver redskap en kortare tid.

– Från början åkte hon runt och köpte upp saker på loppmarknader, både lokalt och längre bort, och putsade upp allting för att sedan sälja det styckvis via sin hemsida. Men nu har hon jobbat vidare med det här konceptet, och hittat en mer skalbar lösning, som kan komma fler till nytta, berättar Åsa Orréus (C), som är kretsordförande i Mölndal.

– Att kunna uppmärksamma en företagare som både är kvinna, men som också jobbar med något så viktigt som det cirkulära samhället, är en väldigt fin kombination att få till, fortsätter hon.

Varför vill ni uppmärksamma kvinnliga företagare?

– I Sverige är det ungefär 26 procent av alla företag som drivs av kvinnor. Och det är bara en procent av riskkapital i Sverige som ges till kvinnliga entreprenörer. Det här sätter oss långt under genomsnittet i EU. Inte just med riskkapitalet, utan med andelen kvinnliga företagare.

Blev uppvaktad med blommor och diplom i hemmet

Under onsdagen blev Emma Ytterstad uppvaktad av Landvetter-Råda Centerkvinnor i sitt hem och fick ta emot både blommor och diplom.

Hon är glad över utmärkelsen hon fått. Och särskilt att den kommer ifrån politikerhåll.

ANNONS

– Jag hoppas ju verkligen på politiken, att man kommer med direktiv som hjälper oss konsumenter att handla cirkulärt och att man frångår och kanske istället beskattar linjär konsumtion och produktion som förstör våra levnadsmöjligheter, säger Emma Ytterstad och fortsätter:

– Folk tror att Sverige är ledande inom cirkulär ekonomi och hållbarhet. Det är vi tyvärr inte. Vi tappar i den frågan alltmer. I Sverige är 3 procent cirkulärt idag. Det globala genomsnittet är 8 procent. Så våra politiker och bolag har ett enormt arbete att göra för att komma upp på banan här.

LÄS MER:Därför är 8 mars internationella kvinnodagen

LÄS MER:Polisen: Köparen måste försäkra sig om lagligheten

LÄS MER:Ville skydda sig efter våldtäkt – nu står hon åtalad för brott mot knivlagen

ANNONS