Flera företag lurade – kvinna döms för penningtvättsbrott

Flera utländska företag lurades att föra över pengar till en kvinna, som bor i Härryda kommun. Själv menar kvinnan att hon trott att en vän ville blåsa sina ”pojkvänner”. Nu döms hon för brott mot penningtvättslagen.

ANNONS

Det är tre utländska företag som ska ha lurats att föra över pengar till kvinnan under fyra tillfällen i slutet av november och början av december år 2020. Totalt sett handlar det om över 370 000 kronor.

Pengarna ska sedan ha förts vidare från kvinnans konto till olika personer. Kvinnan själv har nekat till brottsanklagelserna och sade i förhöret:

– Det är en vän som lurat mig till att göra överföringarna. Vi lärde känna varann på casinot och sågs ibland på stan.

Den dömda: Min vän ville blåsa sina pojkvänner

Hon menar att relationen med vännen, som hon inte har kontakt med längre, och vars fullständiga namn hon inte kan, fördjupades. Hon själv är sjukskriven och har haft dåligt med pengar, och fick därför låna pengar av sin vän. Vännen fick i sin tur låna hennes bankkonto.

ANNONS

Orsaken till detta var, enligt den nu dömda, att vännen ska ha haft flera pojkvänner och inte velat avslöja relationerna för de inblandade parterna.

– Hon sa att hon blåste dem och då behövde hon använda sig av mitt konto, så att de inte skulle upptäcka varandra, berättade kvinnan i förhöret.

Hon fortsatte att förklara sig:

– Hon skulle få pengar av sina pojkvänner. Hon sa att hennes pojkvänner hade ärvt pengar från sina föräldrar.

Polisen: Så du menar att du på uppmaning av din väninna, som du inte kan namnge mer än smeknamnet, skulle föra vidare pengar till för dig okända kontonummer?

– Ja, svarade kvinnan.

Polisen: Och du brydde dig inte om att kolla upp vem du fick pengarna ifrån, sa du?

– Ja, det stämmer, sade kvinnan.

I förhöret menade kvinnan att hon inte undersökt pengarnas ursprung, eller vilka som hon skulle föra vidare pengarna till.

Åklagaren menade i sin tur, i åtalet, att kvinnan tagit emot pengar och överfört till andra ”trots att hon kände till, var likgiltig inför eller hade skälig anledning att anta att pengarna kom från brott eller brottslig verksamhet”.

Nu döms kvinnan för flera fall av brott mot penningtvättslagen till villkorlig dom, och 140 dagsböter på 50 kronor. Hon ska också betala skadestånd på 82 620 kronor till ett av de lurade företagen.

ANNONS

LÄS MER:Nya läkemedlet förändrade Frida Frehners liv

LÄS MER:Ida från Mölnlycke demonstrerar med rebellmammorna

LÄS MER:Trenden har vänt: Allt färre pappor i Härryda vabbar

ANNONS